Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dublin preberá rotujúce predsedníctvo EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Írsko preberá v utorok od Cypru rotujúce predsedníctvo Európskej únie. Dvadsaťsedemčlenný blok povedie nasledujúcich šesť mesiacov, kým ho v júli neodovzdá ďalej Litve. Ide pritom už o siedme predsedníctvo Írska a zhodou okolností si v rovnakom čase krajina tiež pripomenie 40. výročie svojho vstupu do EÚ.

Šesťmesačné predsedníctvo ponúka Dublinu príležitosť dostať do popredia záležitosti, ktoré považuje za osobitne dôležité. V jeho prípade to bude hospodárska stabilita, pracovné miesta a rast, informuje oficiálna stránka únie.

Keďže sa lídri EÚ na novembrovom summite nedohodli na rozpočte EÚ na roky 2014 až 2020, nové stretnutie zorganizuje už írske predsedníctvo. Po dosiahnutí dohody o celkových číslach sa Írsko zameria na rozdelenie rozpočtových príjmov medzi jednotlivé oblasti politiky.

Medzi írske priority patria reforma spoločnej poľnohospodárskej a rybárskej politiky, výdavky na výskum a inovácie, financovanie chudobnejších regiónov EÚ a Nástroj na prepojenie Európy, ktorý prispeje k tvorbe rastu a pracovných miest zlepšením európskej infraštruktúry. Okrem iniciatív na podporu rastu a zamestnanosti Írsko takisto bude klásť dôraz na životné prostredie, dopravu, vstup nových krajín do EÚ, spravodlivosť a podporu rozvoja. Prvého júla Írsko odovzdá predsedníctvo Litve, ktorá EÚ povedie do konca roku 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu