Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súd rozhodol: Deti Ivany Boórovej sa môžu vrátiť na Slovensko!

Ivana Boórová so svojimi synmi.
Ivana Boórová so svojimi synmi. (Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA - Odvolací súd v Londýne rozhodol, že deti Ivany Boórovej sa môžu vrátiť späť na Slovensko. Dnes o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí SR. Spolu s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny toto rozhodnutie privítali a považujú to za úspešné zavŕšenie celej etapy spoločného úsilia.

Nakoľko ide o precedens, podľa ministerstva zahraničných vecí budú musieť anglické súdy prihliadať na význam biologickej rodiny v prípadoch odoberania detí vo Veľkej Británii.

"Mám a vždy som mal záujem chrániť svojich občanov. Prioritou je, aby občania dodržiavali zákony krajiny, v ktorej sa rozhodli žiť, ale zároveň nemôžu byť ich práva zneužívané, pretože sú cudzincami," vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Šéf ministerstva práce Ján Richter tvrdí, že dnešným verdiktom sa ešte práca rezortu nekončí.

"Ďalšie desiatky spisov majú naši odborníci dennodenne na stole a pracujeme s nimi. Pravidelne komunikujeme so všetkými zainteresovanými krajinami od Európy, Ruska, Číny až po Austráliu," povedal.

Slovenská republika vstúpila do prípadu detí Ivany Boórovej ako tretia strana, intervenovala za návrat oboch chlapcov do vlasti a poskytla záruky v zdravotnej starostlivosti a v zabezpečení vzdelávania. Martinko a Samko teda prídu na Slovensko a budú zverení starej matke. "Nie je vylúčené, že sociálny úrad, ktorému boli deti odobraté, sa odvolá na najvyšší súd. Jeho šance na výhru sú však malé," informoval rezort diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu