Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nespokojní farmári: Pred budovou EK vysypali vlečku hnoja!

Farmári zablokovali cestu pred budovu zastúpenia Európskej komisie a vysypali vlečku hnoja Zobraziť galériu (10)
Farmári zablokovali cestu pred budovu zastúpenia Európskej komisie a vysypali vlečku hnoja (Zdroj: Daniel Hoťka)

BRATISLAVA - Asi tri stovky farmárov prišli v stredu pred ministerstvo pôdohospodárstva vyjadriť nespokojnosť s nerovnakými dotačnými podmienkami pre európskych farmárov. Na konci svojho protestného pochodu vysypali pred budovu zastúpenia Európskej komisie na Slovensku na bratislavských Palisádoch vlečku hnoja.

"Kopa hnoja sa vyrovná sľubom únie, smrdia rovnako," skandovali farmári. Ako povedala predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS) Helena Patasiová, napriek tomu, že únia deklarovala vyrovnanie dotácií medzi novými a starými členskými krajinami do roku 2014, jej sľuby sa nenaplnili. "Návrh reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ na roky 2014 až 2020, ktorá aj naďalej počíta s nižšími priamymi platbami pre slovenských poľnohospodárov, je toho dôkazom," uviedla Patasiová. Poukázala pritom aj na fakt, že aj grécki farmári z únie dostávajú viac než slovenskí.

Šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek na začiatku protestu vyšiel z budovy ministerstva, so sľubom zlepšenia podmienok a snahou o dorovnanie dotácií aspoň na úroveň okolitých krajín. Keďže sú európske rokovania o dotáciách v rámci CAP už takmer ukončené, spolu s premiérom Robertom Ficom chce minister pri rokovaniach s Bruselom dosiahnuť, aby v rámci obálky, ktorú Slovensko dostane z európskeho rozpočtu v nasledujúcom sedemročnom období, mohlo Slovensko viac peňazí vyčleniť na priame platby. Podľa Ficových vyjadrení by bolo dobré, keby to v nasledujúcich siedmich rokoch bolo 470 až 500 mil. eur, čo by priblížilo slovenských poľnohospodárov podstatne bližšie ku krajinám, ktoré so Slovenskom susedia. Nekonkretizoval však, na úkor akých položiek by sa zvýšili finančné prostriedky pre podporu poľnohospodárov.

Minister Jahnátek napokon z protestu odišiel, podľa jeho slov išiel na Úrad vlády predložiť návrh na zavedenie nulovej dane z predaja z dvora. Pôvodnú zvýhodnenú 6-percentnú sadzbu totiž exminister Zsolt Simon zrušil s tým, že mala skôr populistický ako reálny účinok a naviac bola v rozpore s pravidlami únie.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák spolu s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom pred časom informovali, že farmári by si mohli v priamych platbách polepšiť v porovnaní so súčasným finančným rámcom až o 14 %, aj napriek 10-percentným škrtom prostriedkov na európske poľnohospodárstvo. Tieto čísla však nie sú zatiaľ definitívne, keďže rozpočet EÚ na roky 2014 až 2020 ešte nie je schválený. "Ale urobíme všetko preto, aby sme v žiadnom prípade nešli dolu," dodal Lajčák. Šéf agrorezortu však pripustil, že úplné dorovnanie by mohlo nastať až v roku 2028.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu