Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Farmári môžu žiadať o dotácie na naftu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskí poľnohospodári už môžu žiadať o finančnú podporu na naftu. Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) totiž zverejnila výzvu na predkladanie žiadostí o podporu v roku 2013 formou dotácie na úhradu časti spotrebnej dane z minerálnych olejov, a to v termíne od 4. marca 2013 do 31. marca 2013.

Ako ďalej informuje Zuzana Gulová, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, zvýhodnenie pri spotrebnej dani má úplne iný režim. Daňovo zvýhodnená nafta na rok 2013 totiž nebude farbená na červeno.

MPRV navrhlo zníženie sadzby dane z minerálnych olejov vo výške 153 eur na 1 000 litrov. Zvýhodnených bude 65 mil. litrov nafty s podporou v sume 10 mil. eur. "Poľnohospodár si naftu platí zo svojho a až spätne dostane prostriedky refundované od platobnej agentúry. Nevidím takmer žiadnu možnosť na obchádzanie zákona," povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.

PPA poskytne dotáciu v sume 0,153 eura na liter minerálneho oleja, a to najviac do množstva 25,45 litra na hektár poľnohospodárskej pôdy obhospodarovanej žiadateľom, prípadne 54,3 litra na veľkú dobytčiu jednotku (VDJ) v chove. "Dotácia sa vypočíta ako súčin stanoveného normatívu na jednu VDJ žiadateľa alebo jeden hektár obhospodarovanej plochy žiadateľom, počtu VDJ alebo výmery poľnohospodárskej plochy," uviedla Gulová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu