Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jahnátek: V agrorezorte by sa dalo vytvoriť 32.500 pracovných miest

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V slovenskom agrosektore by sa dalo podľa slov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) vytvoriť približne 32.500 nových pracovných miest, z toho 16.000 miest pri predaji z dvora. Ďalších približne 16.500 miest by sa mohlo vytvoriť pri zvýšenej výrobe potravinárskeho priemyslu SR, ktorá má zabezpečiť vyšší podiel slovenských potravín na pultoch obchodov.

"Na platobnej agentúre evidujeme viac ako 16.000 poľnohospodárskych podnikov. Teoreticky 16.000 subjektov sa teda môže zapojiť do programu predaja z dvora. Keby sa nám podarilo v rámci tohto programu vytvoriť v každej firme len jedno pracovné miesto, ktoré by súviselo napríklad s balením a predajom potravín, tak by to predstavovalo 16.000 pracovných miest," uviedol ďalej Jahnátek v rozhovore.

Ďalších 16.500 nových pracovných miest by sa podľa neho mohlo vytvoriť v spracovateľskom potravinárskom priemysle pri plánovanom zvyšovaní podielu slovenských potravín na pultoch obchodov v SR. Prehľad o tom, aká je konečná bilancia pracovných miest v roku 2012 v agrorezorte, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ešte nemá.

"Nemáme ešte bilancie za tento rok. Zelená správa vyšla zatiaľ len za rok 2011. Tá uvádza, že v minulom roku ubudlo v rámci agrosektora 10.000 pracovných miest, z toho 4500 miest v poľnohospodárskej prvovýrobe a 5500 miest v potravinárstve. To je na jednej strane veľmi nepriaznivý trend, na druhej strane pozitívnym javom je to, že sa zvýšil podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí v prvovýrobe na 10 %. Aj v poľnohospodárskej prvovýrobe sa teda začínajú presadzovať vysokoškolsky vzdelaní ľudia, čo predstavuje istú vyhliadku zavádzania modernejších postupov," dodal minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu