Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenskí žiaci sa v čitateľskej gramotnosti zlepšujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenskí štvrtáci sa v čitateľskej gramotnosti zlepšujú. Ukázali to výsledky medzinárodných štúdií PIRLS a TIMMS. Žiakov na Slovensku testovali v čase od 23. mája do 3. júna 2011 okrem čitateľskej gramotnosti aj z prírodovedy a matematiky.

Zapojilo sa celkovo 197 základných škôl, 316 učiteľov a 5630 žiakov, pričom priemerný vek žiakov bol 10,4 roka. Štúdie koordinoval a realizoval Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). O výsledkoch informuje ministerstvo školstva na svojom webe.

"Trend úrovne čitateľskej gramotnosti slovenských žiakov je pozitívny – rastúci od prvého cyklu v roku 2001. V priebehu desiatich rokov (2001 – 2011) sme sa na škále PIRLS posunuli o 17 bodov, čo je štatisticky významný nárast," píše na svojej stránke ministerstvo.

Slovenskí štvrtáci dopadli v čítaní a prírodovede významne lepšie, ako bol priemer. "Slovenskí žiaci 4. ročníka základných škôl dosiahli v čítaní a prírodovede významne lepší výsledok, než je priemer škály PIRLS/TIMSS. V matematike dosiahli slovenskí žiaci výsledok štatisticky porovnateľný s priemerom škály TIMSS," uvádza sa v správe o výsledkoch.

V čítaní slovenskí štvrtáci dosiahli výsledky porovnateľné s výsledkami žiakov Švédska, Talianska, Nemecka, Izraela, Portugalska, Maďarska a Bulharska. V matematike sú slovenskí žiaci svojím výkonom porovnateľní so žiakmi z krajín ako je Srbsko, Austrália, Maďarsko, Slovinsko, Česká republika, Rakúsko, Taliansko, Švédsko a Kazachstan. V prírodovede je Slovensko na rovnakej úrovni vedomostí ako žiaci z Česka, Hongkongu, Maďarska, Švédska, Rakúska, Holandska, Anglicka, Dánska, Nemecka, Talianska a Portugalska.

V čítaní dosiahli 10-roční Slováci porovnateľné výsledky s priemerom zúčastnených krajín EÚ i krajín OECD. Na štúdii PIRLS 2011 sa zúčastnilo 22 krajín EÚ a 24 krajín OECD. Matematiku napísali slovenskí žiaci štatisticky významne horšie, ako je priemer zúčastnených krajín EÚ, ako aj krajín OECD. V prírodovede zas boli štatisticky významne lepší, ako je priemer zúčastnených krajín, ako aj krajín OECD. Štúdie TIMSS 2011 sa zúčastnilo 21 krajín EÚ a 25 krajín OECD.

Štúdia PIRLS sa uskutočňuje od roku 2001 v päťročných cykloch a poskytuje informácie o tom, na akej úrovni vedia žiaci z rôznych krajín čítať s porozumením po absolvovaní štyroch rokov školskej dochádzky. Čitateľská gramotnosť žiakov sa skúma s využitím krátkych literárnych alebo informačných textov, za ktorými nasledujú otázky. Štúdia TIMSS sa realizuje od roku 1995. V štvorročných cykloch skúma úroveň vedomostí z matematiky a prírodovedy u žiakov štvrtého alebo ôsmeho ročníka základných škôl. Na Slovensku sa prvé tri testovania uskutočnili na vzorke žiakov ôsmeho ročníka, v roku 2007 a 2011 boli testovaní štvrtáci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu