Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Platy sudcov sa zmrazia, na budúci rok sa má obmedziť aj ich imunita

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Platy sudcov sa na budúci rok valorizovať nebudú. Oznámil to dnes po rokovaní s predstaviteľmi justície predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Sudcov teda stihne rovnaký osud, ako ďalších ústavných činiteľov - poslancov, ministrov či prezidenta SR.

Paška vysvetlil, že už v stredu (21. 11.) si vláda osvojí návrh novely zákona od parlamentného finančného výboru, ktorý zmrazí platy ústavných činiteľov, navrhne jeho skrátené konanie a v druhom čítaní doň bude v parlamente cez pozmeňujúci návrh doplnené aj zmrazenie valorizácie platov sudcov.

Sudcov zároveň v budúcom roku čaká aj obmedzenie trestnoprávnej imunity na nevyhnutnú úroveň. "Dobrou správou je, že vzájomný dialóg a rešpekt medzi troma nezávislými piliermi demokracie, sú tým nástrojom, ktorý môže priniesť želané výsledky," komentoval rokovanie Paška.

Diskutovalo sa aj o prieťahoch v súdnom konaní a dôveryhodnosti justície. Tu sa Paška obrátil aj na médiá, aby ľuďom sprostredkovali aj pozitívne informácie z prostredia súdnictva, ktorých nie je podľa neho málo.

Do pléna na decembrovej schôdzi pôjde aj správa ministra spravodlivosti a teda v pléne aj vo výboroch bude priestor na širokú diskusiu o návrhoch, ktoré rezort spravodlivosti pripravuje.

Minister Borec na margo dnešného rokovania povedal, že takto si predstavuje pokoj v justícii v praxi. "Zmrazí sa valorizácia platov sudcov, čo sudcovia podporili. Bude to v súlade s ústavou tak, aby nebola narušená nezávislosť sudcov a aby prejavili solidaritu a uskromnili sa tak, ako je to od nich požadované," vysvetlil.

Borec vraví, že v takomto úsilí ho podporili sudcovské rady z piatich krajov. "Ušetrené finančné prostriedky budú použité na vylepšenie platov justičných administratívnych pracovníkov," vysvetlil. Problémy v justícii pritom označil za dosť vážne, a to najmä prieťahy v konaní a nízka vymožiteľmosť práva. "Chystáme množstvo vážnych zmien, ako zmena Občianskeho súdneho poriadku, Exekučného poriadku či zmenu Trestného zákon a Trestného poriadku," avizoval. Priemerná dĺžka súdneho konania v civilných veciach podľa Borecových slov klesla na 11 mesiacov, čo považuje za dobrý výsledok. "Treba však pokračovať ďalej," deklaroval.

Minister tiež okrem iného plánuje zriadiť komisiu, kde budú predsedovia krajských súdov, predsedníčka Ústavného súdu SR a ombudsmanka a budú spoločne monitorovať prieťahy v konaní. Za prípadné prieťahy má sudcov trestať novozriadený vnútorný orgán kontroly.

Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková povedala, že je možné nevalorizovať platy sudcov v dvoch prípadoch. "Ak si to vyžaduje ťaživá situácia v štáte, a keď je to oklieštené určitým časovým obdobím," vysvetlila. Na margo oklieštenia imunity uviedla, že sudcovia môžu mať imunitu zúženú na funkčnú. "Sudca musí byť chránený pred vonkajšími vplyvmi, teda je to imunita, ktorá ho chráni v jeho rozhodovacej činnosti s výnimkou trestného činu brania úplatkov," povedala.

Okrem týchto predstaviteľov bola na rokovaní aj podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jana Bajánková, prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska, predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) a člen Súdnej rady SR Imrich Volkai. Zástupkyňa opozície Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) napokon na rokovanie pre zloženie diskutujúcich neprišla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu