Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kto je podľa Wikileaks údajný záujemca o US Steel: Krstný otec mafie a sponzor vládnej strany!

Rinat Achmetov: Najbohatší Ukrajinec by mohol mať záujem o košické železiarne.
Rinat Achmetov: Najbohatší Ukrajinec by mohol mať záujem o košické železiarne. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Viaceré slovenské médiá už dlhšiu dobu informujú, že v zákulísí by sa mohol chystať obrovský obchod. Americký US Steel má vraj úmysel predať východoslovenské železiarne. Na strane kupujúceho sa často skloňuje meno ukrajinského oligarchu Rinata Achmetova.

O údajnom odpredaji niekdajších VSŽ už niekoľkorát informoval napríklad denník SME, či Hospodárske noviny. Hoci ani jedna zainteresovaná strana zatiaľ tento mega-obchod nepotvrdila, meno Rinat Achmetov odznelo už niekoľko krát. Achmetov je majiteľom holdingu SCM, cez ktorý kontroluje aj oceliarsku spoločnosť Metinvest. Tá by sa cez Košice mohla pokúsiť o prielom na západné trhy.

Podľa viacerých zdrojov ide o najbohatšieho Ukrajinca. Veľkopodnikateľ s nerastným bohatstvom má prepojenia na vysokú politiku a podľa niektorých autorov aj na organizovaný zločin. Za podobné obvinenia však už od zahraničných médií niekoľkokrát vysúdil ospravedlnenie a stiahnutie článkov.

Podľa internetovej encyklopédie Wikipedia začínal Achmetov v osemdesiatych rokoch ako asistent istého Achata Bragina, považovaného za vysokú figúrku organizovaného zločinu. Po páde Sovietskeho zväzu začal rýchlo získavať majetok v oblasti mesta Doneck. Jeho guru Bragin bol prezidentom futbalového klubu Šachtar Doneck, no v roku 1995  zahynul pri bombovom atentáte. Jeho majetok mal zdediť práve Achmetov.

Rinat Achmetov sa niekoľkokrát spomína aj v diplomatickej pošte, ktorá unikla na server Wikileaks. Podľa tejto pošty je Rinat Achmetov jedným z hlavných sponzorov Strany Regiónov súčasného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Wikileaks dokonca cituje vtedajšieho amerického veľvyslanca v Kyjeve Johna Herbsta, ktorý napísal: "Strana regiónov je dlhodobo útočiskom Doneckej mafie a oligarchov." Achmetov má podľa tejto správy byť krstným otcom "Doneckého klanu".

Povedomé?

Wikipedia uvádza aj jednu epizódu z Achmetovovho obchodného života, ktorá sa pokojne mohla odohrať aj na Slovensku. V roku 2004 mal Achmetov spolu s Viktorom Pinčukom urobiť zaujímavý obchod. Pinčuk bol zaťom vtedajšieho prezidenta Leonida Kučmu a obaja v štátnom tendri kúpili oceliareň Kryvorižstal za osemsto miliónov dolárov. To napriek tomu, že v tendri svietili aj podstatne vyššie ponuky. O rok neskôr vláda Julie Tymošenkovej predaj zrušila a oceliareň vydražila v aukcií za 4,8 miliardy dolárov. Podľa inej depeše z Wikileaks mal Achmetov presvedčiť vtedajšieho prezidenta Kučmu, aby Viktora Janukovyča vymenoval za guvernéra Doneckej oblasti.

Od roku 2006 je Rinat Achmetov poslancom ukrajinského parlamentu. Wikipedia s odvolaním sa na noviny Ukrajinská Pravda píše, že v parlamente Achmetov zasadol iba raz, na svojej inaugurácií.

Od Rezeša po Ameriku

Továreň US Steel Košice vznikla ešte v päťdesiatych rokoch ako národný podnik Východoslovenské Železiarne (VSŽ). Po páde komunizmu sa transformovala na akciovú spoločnosť a po privatizácií sa na jej čelo postavil Alexander Rezeš, človek blízky Vladimírovi Mečiarovi. Továreň sa dostala na pokraj bankrotu, po voľbách v roku 1998 ju prevzal krízový manažér Gabriel Eichler. Krátko po tom ju odkúpila spoločnosť US Steel.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu