Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Steiner: Časť Národného pokladu by sa mohla predať

Jozef Steiner a Jozef Markuš
Jozef Steiner a Jozef Markuš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Časť nepeňažného majetku Národného pokladu, ktorý spravuje Nadácia Matice slovenskej (MS) by sa mohla v budúcnosti predať. Myslí si to správca nadácie Jozef Steiner, ktorý odhaduje, že by sa odpredaj mohol týkať zhruba polovice tejto časti pokladu.

Celková hodnota nepeňažnej časti bola ocenená v roku 1995 na 124.288 eur. Nadácia však presadzuje, aby bol majetok v priebehu budúceho roku prehodnotený opätovne. "Odvtedy sa cena zlata, striebra hýbala - našťastie pre Národný poklad, smerom nahor. To nové ocenenie nezníži hodnotu kovovej časti Národného pokladu, ale ho aspoň mierne zvýši," predpokladá predseda správnej rady Nadácie MS a bývalý predseda MS Jozef Markuš.

"Uložený poklad neslúži svojmu účelu. Treba to spraviť veľmi pragmaticky, to znamená, čo najtransparentnejšie speňažiť to, čo sa dá a to, čo má svoju historickú, morálnu alebo umeleckú hodnotu, poskytnúť príslušným ustanovizniam, ktoré by sa o to všetkou s opaterou starali," vyhlásil dnes Steiner.

Markuš pripomenul, že nad čiastočným predajom Národného pokladu sa uvažovalo už aj v minulosti, no pre nepriaznivý vývoj cien na trhu sa od toho ustúpilo. Peniaze z predaja by mali podľa neho ísť do istiny Národného pokladu a využili by sa len výnosy, a to na rôzne kultúrne účely.

Predstavitelia Nadácie MS dnes zároveň informovali o výsledkoch komisie, ktorá v októbri preverovala podozrenia z nehospodárneho narábania s kovovou časťou Národného majetku. Podľa Steinera komisia, zložená z piatich zástupcov Nadácie MS a člena Dozorného výboru MS, nezistila žiadnu neoprávnenú manipuláciu ani porušenie pečatí obalov, v ktorých bola vecná časť pokladu uložená. "Hodnota kovovej časti pokladu sa neznížila. V štruktúre a obsahu zodpovedá stavu, v akom ho Nadácia MS prevzala z VÚB," podčiarkol Steiner.

Inventúra kovovej časti majetku pod dohľadom notára sa uskutočnila po tom, ako sa objavili podozrenia, že s touto časťou pokladu sa mohlo nehospodárne narábať. Osobne chceli obsah trezoru v priestoroch matice v Martine vidieť aj poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá, ktorí sa však k nemu v októbri nedostali. Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč vtedy nemohol otvoriť trezor, pretože na to nedostal súhlas Steinera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu