Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž mal v garáži zlatý poklad, príbuzná zdedila 7,4 milióna!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

WASHINGTON - Kalifornská učiteľka Arlene Magdanzová by sa o smrti svojho bratranca zo vzdialeného mesta Carson City v štáte Nevada možno ani nedozvedela, keby ju nevypátrali tamojší úradníci.

Dozvedela sa od nich, že sa práve stala milionárkou. Jej príbuzný mal v garáži krabice plné zlatých mincí, ktorých hodnotu súd odhaduje na viac ako 7.4 milióna dolárov.

Watler Samaszko bol samotár, na ktorého smrť prišli susedia až viac ako mesiac po tom, čo mu v 69 rokoch zlyhalo srdce. Nikto nevie, čím sa živil. Jeho majetok zahŕňal okrem skromného domu a auta už len bicykel, ktorý sa predal za dva doláre, o málo drahšie pílu a náradie v dielni. Nikto zo susedov ani carsonských úradníkov nevie, ako prišiel k pokladu vo svojej garáži.

Keď úradníci debny so zlatými mincami objavili, museli si na ich transport požičať u susedov bicykel. V škatuliach od streliva objavili takmer 3.000 mincí z Rakúska, z ktorých niektoré sa datovali až do čias monarchie do roku 1915. Okolo 4.500 mincí pochádzalo z Mexika, 500 z Británie a stovky z USA. Najstaršie z nich boli vyrazené v 80. rokoch 19. storočia. "Bola to neobyčajne dobre premyslená investícia do zlata," povedal agentúre AP odhadcu Howard Herz, ktorý zbierku mincí ocenil. Nie sú vraj medzi nimi vyložené unikáty, hodnota pokladu je skôr v ich množstve. A tiež v čase.

Vďaka nárastu cien zlata sa totiž Samaszkov majetok veľmi rýchlo zhodnotil. Za posledných 10 rokov vzrástla cena tohto kovu viac ako štyrikrát. Jeho sesternica sa podľa AP ukryla pred novinármi na neznámom mieste a neprezradila, čo s nečakane nadobudnutým zlatom urobí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu