Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Údajný terorista Labsi unikol trestu smrti a Slovensko mu musí zaplatiť!

Mustafa Labsi
Mustafa Labsi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Alžírsky občan Mustafa Labsi, ktorého Slovensko vyhostilo v apríli 2010 a zaoberali sa ním Krajský súd (KS) v Bratislave, Ústavný súd (ÚS) v Košiciach, Najvyšší súd (NS) SR a Krajský súd (KS) v Trnave, nakoniec vo svojej domovine unikol trestu smrti a v súčasnosti je na slobode.

V súčasnosti má nárok na nemajetkovú ujmu z Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu a odškodné od NS SR a KS v Trnave.

"Môžem vám potvrdiť, že môj klient, pán Labsi, ktorého som zastupoval pred ESĽP, je v súčasnosti na slobode," povedal dnes jeho právny zástupca Marián Hrbáň. Advokát ho pred súdom v Štrasburgu zastupoval za porušenie jeho ľudských práv. Podľa informácií odškodné pre Alžírčana zo strany slovenských súdov bude rádovo v tisíckach eur. V prípade odškodného pre Labsiho ho zastupuje v jeho neprítomnosti iný slovenský advokát.

Dôvod prepustenia Labsiho v Alžírsku nie je známy. "Zástupkyňa pred Európskym súdom pre ľudské práva v rámci výkonu rozsudku Labsi proti Slovenskej republike získala od alžírskeho veľvyslanectva oficiálnu informáciu, že pán Labsi je už v Alžírsku na slobode. Uvedenú informáciu oficiálne oznámila Výboru ministrov Rady Európy, ktorý v súčasnosti dohliada nad výkonom rozsudku Európskeho súdu pre ľudské práva," informovala v piatok 16. novembraL zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková.

 K tomu prípadu Ministerstvo spravodlivosti SR 14. novembra uviedlo nasledovné: "Lucia Žitňanská ako ministerka spravodlivosti podporila žiadosť vyplatiť peniaze mužovi odsúdenému za účasť na terorizme. Vyplýva to zo stanoviska zástupkyne pred ESĽP v konaní Labsi proti SR, v ktorom sa jasne uvádza, že 'vláda žiada súd, aby priznal sťažovateľovi odškodnenie z titulu nemajetkovej ujmy'. Navyše, v tom čase bola štátnou tajomníčkou advokátka, ktorá v minulosti zastupovala pána Labsiho pred slovenskými súdmi. Nominantka SDKÚ-DS tak zneužila konanie pred Európskym súdom pre ľudské práva, aby podporila bývalého klienta štátnej tajomníčky za SDKÚ-DS."

"Je to akoby ste si ako občan platili advokáta a advokát namiesto toho, aby použil argumenty vo váš prospech, tak dá na stôl súdu argumenty v prospech protistrany," uviedlo minulý týždeň súčasné vedenie rezortu spravodlivosti.

 Labsi, podozrivý zo spolupráce s medzinárodnou teroristickou organizáciou al-Káida, a ktorý dlhé roky "zamestnával" nielen slovenské súdy, ale aj orgány v Kanade, vo Francúzsku a v Rakúsku, teda napokon nebol popravený za svoju údajnú teroristickú činnosť. Po vyhostení zo SR sa nachádzal v hlavnom väzení alžírskej metropoly al-Harráš, kde ho mali mučiť.

Alžírčana eskortovali v apríli 2010 do jeho domoviny. Následne v tom istom mesiaci uspel v neprítomnosti na NS SR v spore s cudzineckou políciou. Senát NS vtedy na svojom správnom konaní zmenil rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave z konca apríla 2010. Tento nižší súd vtedy zamietol Labsiho sťažnosť voči Úradu hraničnej a cudzineckej polície v Prešove. Tá ho zaistila a umiestnila do útvaru policajného zaistenia a následne bol vyhostený.

V polovici októbra 2010 zase Labsi (rovnako už vyhostený a v neprítomnosti, pozn. red) uspel na ÚS v Košiciach. Senát ÚS vtedy konštatoval, že bolo porušené jeho základné právo na slobodu a bezpečnosť zaručené Dohovorom o ochrane ľudských práv.

Porušenia tohto jeho základného práva sa dopustilo Oddelenie cudzineckej polície Policajného zboru Bratislava, Úrad hraničnej a cudzineckej polície a svojimi rozhodnutiami aj KS v Trnave a NS SR. ÚS priznal vtedy Labsimu finančné zadosťučinenie vo výške 3000 eur, na ktoré sa mal zložiť KS v Trnave a NS SR. Podľa informácií bol vtedy problém, kam tieto finančné prostriedky zaslať, keďže miesto pobytu Labsiho nebolo známe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu