Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Úspech bezpilotného lietadla USA: Zabilo významného člena al-Káidy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Významný predstaviteľ teroristickej siete al-Káida a siedmi ďalší ľudia prišli dnes o život pri útoku amerického bezpilotného lietadla na severozápade Pakistanu.

Informovali o tom zdroje v americkej spravodajskej službe s tým, že niekoľko rakiet na úsvite zasiahlo dve usadlosti v dedine Hajdarchél v blízkosti mesta Míránšáh, čo je druhé najväčšie mesto v provincii Severný Vaziristan, ležiacej v blízkosti hraníc s Afganistanom.

Zabitým činiteľom al-Káidy je údajne šejk Jásín Somálí, ktorého nemenovaný zdroj pre agentúru DPA označil za poradcu miestneho vodcu al-Káidy Ajmana Zawáhirího a zástupcu veliteľa výcvikového centra pre Afganistan a Pakistan. 

Somálí (40), muž libanonského pôvodu, sa v Severnom Vaziristane skrýval už asi dva roky. Podľa agentúry Reuters zabitý muž pochádzal zo Somálska alebo Spojených arabských emirátov.  Podľa pakistanskej tajnej služby totožnosť zabitých ešte nie je známa, ale sú medzi nimi aj cudzinci vrátane Turkménov. Zdroj dodal, že ďalší traja ľudia boli pri útoku zranení.

Išlo o štvrtú podobnú operáciu od začiatku roku 2013. Jednou z ich obetí bol aj maulví Nazír, jeden z veliteľov hnutia Taliban, ktorý koordinoval útoky na jednotky USA a ich spojencov v Afganistane a mal "tichú dohodu" o neútočení s pakistanskou armádou. Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s preletmi a útokmi amerických bezpilotných lietadiel si už viackrát predvolalo amerických vysokopostavených diplomatov, aby vyjadrilo protest proti týmto operáciám.

Považuje ich totiž za protiprávne narušenie suverenity Pakistanu a za kontraproduktívne akcie, keďže obete na životoch z radov civilistov, ku ktorým sporadicky dochádza, len posilňujú podporu obyvateľstva islamistickým povstalcom. Časť pakistanskej verejnosti podporuje postoj vlády v Islamabade, kým iní považujú útoky amerických bezpilotných lietadiel na povstalcov za správne, keďže v oblastiach, ktoré sa vymykajú spod kontroly pakistanskej armády, ozbrojenci často terorizujú miestne obyvateľstvo.  

Ako pripomína agentúra DPA s odvolaním sa na londýnsku Kanceláriu investigatívnej žurnalistiky, od roku 2004 sa v Pakistane uskutočnilo viac ako 350 operácií s nasadením amerických bezpilotných lietadiel, pri ktorých zahynulo najmenej 2625 ľudí, z toho 889 civilistov vrátane detí. Najvyšší počet operácií s nasadením bezpilotných lietadiel sa uskutočnil v roku 2009, keď sa úradu prezident USA ujal Barack Obama. Vlani počas predvolebnej kampane sa počet nasadení bezpilotných lietadiel znížil, ale po Obamovom znovuzvolení na druhé funkčné obdobie v novembri sa útoky znova zintenzívnili. 

Penzionovaný americký generál Stanley McChrystal v pondelok uznal, že bezpilotné lietadlá americkým jednotkám v oblasti pomáhajú, ale upozornil, že ich nadmerné nasadzovanie do akcií môže ohroziť americkú bezpečnosť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu