Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odborník varuje: Teroristický útok hrozí aj Slovensku, nie sme pripravení!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Je len otázkou, kedy k teroristickému útoku môže prísť aj v našom regióne, povedal v rozhovore pre Rozhlas a televíziu Slovensko (RTVS) český bezpečnostný expert Andor Šándor. Myslí si však, že Česká republika a pravdepodobne aj Slovenská republika naň nie sú dostatočne pripravené. Ako ďalej upozornil v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko Šándor, na území oboch krajín sú americké, britské, či židovské ciele, na ktoré je možné zaútočiť.

Priama hrozba teroristického útoku na Slovensku neexistuje, myslí si minister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa bývalého ministra obrany Martina Fedora (SDKÚ-DS) si treba uvedomiť, že globalizácia prináša veci, ktoré sa vymykajú z riadnej kontroly. Terorizmus tu bol vždy a ťažko je odstrániť jeho hrozbu. V súvislosti s teroristickými útokmi sa podľa ministra vnútra Kaliňáka (Smer-SD) ťažko bojuje najmä proti osamelým vlkom, polobláznom, ľuďom, ktorí majú psychické poruchy. Úroveň bezpečnostných rizík na Slovensku je pomerne nízka, je to aj vďaka spolupráci v Európskej únii, tvrdí minister vnútra.

Slovenská republika má v boji proti terorizmu niekoľko výhod, myslí si Robert Kaliňák. Slovensko je malé a relatívne dobre sa darí monitorovať všetky rizikové skupiny, máme relatívne homogénne obyvateľstvo, dobre sa poznáme a cudzí prvok je hneď viditeľný a nemáme symboly zaujímavé pre teroristov. Riziká sa monitorujú pričom Kaliňák ocenil prácu Slovenskej informačnej služby (SIS). Odbor, ktorý sa venuje terorizmu je výkladnou skriňou nielen SIS, ale aj Slovenska ako takého, čo oceňujú aj v zahraničí a má veľa výsledkov, ktoré sú však neverejné, povedal. Kaliňák nespochybnil potrebu investícií do vybavenia bezpečnostných služieb.

Podľa bezpečnostného experta Andora Šándora tajné služby a polícia potrebujú lepšie personálne, technické a zákonné možnosti. Domnieva sa napríklad, že tajné služby by mali mať na limitovaný čas možnosť zasiahnuť viac do osobných práv a slobôd občanov, samozrejme pod dobrou kontrolou. Šándor pripomenul pondelkový teroristický útok počas maratónu v americkom Bostone, kde po výbuchoch polícia okamžite prerušila mobilnú sieť, aby nedošlo k prípadným ďalším odpáleniam náloží. Ľudia by však mali vedieť, že v demokratickom svete žiadna tajná služba ani polícia nie je schopná zabezpečiť stopercentnú ochranu. Druhou vecou, ako tvrdí Šándor, je koordinácia činnosti záchranných zložiek po prípadnom útoku, spolupráca občanov a teda aj príprava verejnosti na podobné situácie. Český bezpečnostný expert označil olympijské hry, o ktoré sa SR chce uchádzať s Poľskom za podujatie, ktoré môže pritiahnuť teroristov.

S tvrdením, že olympijské hry sú všade na svete stredobodom záujmu nielen fanúšikov športu, ale i tých, ktorí by ich mohli zneužiť na útoky, súhlasí aj exminister obrany Fedor a minister vnútra Kaliňák. Podľa Martina Fedora si prípadná olympiáda vyžiada investície do techniky, pripravenosti špeciálnych, spravodajských služieb. Kaliňák pripomenul, že naša kandidatúra na olympijské hry nie je ešte uzavretá a ak by sa schválila, urobili by sa aj v spolupráci s poľskou stranou potrebné opatrenia. Dodal, že sa pracuje sa na novom zákone o bezpečnostných službách, ktorý je aj o nových pravidlách pre odpočúvanie, s tým, že by sa mali vylúčiť kauzy zneužívania odpočúvaní. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu