Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Austrálčan (54), ktorého pred vyše rokom zajali teroristi, je nažive!

Warren Richard Rodwell
Warren Richard Rodwell (Zdroj: YouTube)

MANILA - Austrálčan Warren Richard Rodwell (54), ktorého pred vyše rokom zajala na juhu Filipín militantná skupina Abú Sajáfa a na ňu napojení ozbrojenci, je nažive. Vyplýva to podľa agentúry AP z videa, ktoré na server YouTube umiestnili únoscovia.

Podľa predstaviteľov filipínskej tajnej služby, na ktorých sa odvolala AP, je videozáznam autentický.

Austrálčan na videu uvádza, že ho držia v izolácii. Napriek tomu, že vie o prebiehajúcich rokovaniach o jeho prepustení, uviedol, že osobne "neverí a nemá žiadnu nádej v prepustenie". Potvrdil, že ho zadržali militanti zo skupiny Abú Sajáfa, napojení na islamistickú sieť al-Káida.

Rodwell na videozázname pôsobí chudší ako na ostatnom videu, ktoré zverejnili jeho únoscovia v januári a prostredníctvom ktorého vyzval austrálsku a filipínsku vládu na zaplatenie požadovaného výkupného dva milióny dolárov (1,5 milióna eur). Na najnovšom zázname sa objavuje držiac vydanie miestnych novín z 15. decembra, pričom nahrávka údajne vznikla o deň neskôr.

Austrálska vláda zradila začiatkom roka pracovnú skupinu na vyšetrovanie únosu. Rodwella, ktorý v minulosti pracoval ako univerzitný učiteľ v Šanghaji, uniesli ozbrojenci 5. decembra v meste Ipil v provincii Zamboanga Sibugay.

Video, ktoré bolo na YouTube umiestnené takmer pred rokom, ukazuje Rodwella, prosiaceho o zaplatenie výkupného:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu