Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dobrí ľudia ešte na Slovensku nevymreli: Neboja sa prijať cudzinca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Tridsať slovenských rodín a rodín cudzincov sa stretne v nedeľu 18. novembra pri spoločných obedoch. Uskutočnia sa v rámci projektu Next Door Family (Rodina odvedľa), ktorý spája slovenské rodiny a rodiny cudzincov, majoritu a menšiny žijúce na Slovensku.

Na spoločných obedoch sa zúčastnia rodiny cudzincov z desiatich krajín mimo Európskej únie, medziiným i z Mexika, Pakistanu, Kolumbie či Bangladéša. So slovenskými rodinami sa stretnú v rôznych mestách po celom Slovensku. V niektorých prípadoch bude hostiteľom slovenská rodina, v iných sa zasa bude obed podávať v rodine cudzincov.

"V slovenskej spoločnosti naďalej existujú predsudky a stereotypy voči cudzincom a migrácii, čo ovplyvňujú aj nedostatočné, prípadne neúplné a skreslené informácie o tejto téme," uviedla Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v SR, ktorý realizuje stretnutia rodín na Slovensku. "Práve takouto akciou chceme podporiť to, aby sa odstraňovali medzi Slovákmi a cudzincami žijúcimi na Slovensku. Je to možnosť, ako žiť spolu a nie vedľa seba," vysvetlila podstatu stretnutí rodín Vatráľová.

Okrem Slovenska sa takéto neformálne stretnutia rodín uskutočnia v nedeľu aj v Belgicku, Českej republike, Maďarsku, na Malte, v Portugalsku, Španielsku a Taliansku. Na rôznych miestach Európy sa tak pri spoločných obedoch stretne vyše 400 miestnych rodín a rodín cudzincov, približne 2000 ľudí.

V každej krajine, ktorá sa zapojí do projektu, sa bude natáčať jedno vybrané stretnutie rodín. Zo stretnutí vznikne spoločný film Next Door Family, ktorý predstaví súžitie majoritných spoločností a cudzincov v Európe. Ďalej sa bude využívať napríklad pri multikultúrnej výchove v školách, vo vzdelávaní v interkultúrnych zručnostiach, na stretnutiach či filmových festivaloch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu