Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Spoločný protest lekárov V4 podporí 5 slovenských nemocníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločná protestná akcia lekárov z krajín V4 sa uskutoční v utorok 20. novembra. Jej konanie už odbory avizovali, nebol však známy termín, ani to, koľkých nemocníc sa dotkne. Lekári zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska sa chcú v rámci nej symbolicky päť minút po 12.00 h zhromaždiť pred nemocnicami.

Na Slovensku akcia prebehne v piatich zariadeniach, a to vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina, Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice, Trieda SNP 1, Univerzitnej nemocnici Bratislava - Kramáre a Fakultnej nemocnici s poliklinikou Prešov. Cieľom protestu je pripomenúť vládam ich záväzok voči zdravotníctvu. Na Slovensku sa k nemu majú pridať aj sestry.

Centrom protestov v SR má byť prešovská fakultná nemocnica. Slovenskí lekári chcú konkrétne poukázať na porušovanie Zákonníka práce, nedodržiavanie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi a neprijateľnosť zmien v Zákonníku práce. Heslom podujatia bude "Chorý zdravotný systém ohrozuje každého".

Protestnú akciu lekárov na Slovensku podporia i sestry a pôrodné asistentky. Trvať by mala približne pol hodinu a to v rámci prestávky na obed. Lekári garantujú, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov ohrozené nebude. Zdravotníci chcú touto akciou, ktorá sa ako na Slovensku tak i v Česku, Poľsku a Maďarsku uskutoční v rovnaký deň i hodinu, pripomenúť svojim vládam ich záväzok voči zdravotníctvu.

Slovenskí lekárski odborári poukazujú najmä na neadekvátne platby od poisťovní, nedodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov, na neochotu politikov zmeniť zdravotný systém i na nefungovanie nemocníc a nedostatok personálu v nich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu