Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekári môžu prestať s nadčasmi, ministerstvo sa vraj o pacienta postará

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Lekári v nemocniciach by po novom roku mohli prestať slúžiť služby nadčas. Ako v rámci dnešného spoločného protestu lekárov v rámci krajín V4 upozornili lekárski odborári, už neraz ukázali svoju akcieschopnosť a na nedodržiavanie Zákonníka práce sú pripravení od budúceho roka poukázať vypovedaním služieb lekárov.

"Lekári by tak chodili o 15.30 h. domov," poznamenal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Do konca roka situáciu vyhrocovať nechcú, sú za dialóg.

Priblížil, že lekárovi môže nemocnica nakázať 150 alebo 250 nadčas, a potom môže pracovať ďalšie hodiny po dohode do 400 hodín nadčasov ročne. "Doteraz sme súhlas dávali bežne," skonštatoval s tým, že keď lekári nepodpíšu nadčasy, nebude mať kto slúžiť. So zabezpečením služieb v nemocniciach je podľa jeho slov veľký problém už teraz, aj preto malo byť úsilie vytvoriť cez zmeny v Zákonníku práce priestor na to, prikázať im čo najviac nadčasov.

 "Nemusia nastúpiť do služieb. Žiaden riaditeľ žiadneho lekára nenúti pracovať nadčas. V prípade, ak lekár nastúpiť nechce, nemusí," reagovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Ministerstvo odkázalo pacientom, že sa nemusia ničoho obávať, pretože riaditelia zabezpečia prevádzku zdravotníckych zariadení tak, aby nedochádzalo k problémom.

Čižmáriková poukázala, že ministerstvo vie zabezpečiť rozpracovanie krokov v napĺňaní všetkých bodov memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi, ktorého uzatvorenie vlani znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí, s výnimkou platovej otázky. Pripomenula však, že lekárom sa budú od nového roka valorizovať platy v priemere o 30 eur, čo si vyžiada náklady okolo 3,5 milióna eur. Ďalšie navýšenie chce ministerstvo rozložiť. Lekári dnes vyzvali na dialóg, ministerstvo tvrdí, že žiadnu oficiálnu žiadosť nemá.

Spoločná protestná akcia lekárov z krajín V4 prebehla v piatich slovenských nemocniciach. Slovenskí lekári chceli upozorniť na porušovanie Zákonníka práce, nedodržiavanie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi a neprijateľnosť zmien v Zákonníku práce. Heslom podujatia bolo "Chorý zdravotný systém ohrozuje každého". Ako poukázal Visolajský, pre problém s nadčasmi ošetrujú pacientov unavení lekári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu