Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zásadná chyba pri výstavbe: Zrútený most mal obrovský tlak vydržať!

Pri piatkovom nešťastí zahynuli štyria ľudia Zobraziť galériu (2)
Pri piatkovom nešťastí zahynuli štyria ľudia (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Experti a odborníci sú zatiaľ pri vyjadrovaní k možných príčinám zrútenia mosta pri Kurimanoch opatrní. Podľa predbežných informácií však ku tragédii došlo kvôli zlyhaniu podpernej konštrukcie. Stačilo, aby zlyhal jeden prvok, a most sa zrútil ako domček z karát. Informoval o tom denník SME.

V osudný deň sa k možnej príčine nešťastia vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák. „Príčinou je asi kolaps oceľových skruží, ktoré podopierali debnenie, kam sa lial betón,“ povedal.  Túto možnosť potvrdil aj odborník Miroslav Maťaščík, ktorý sa zatiaľ k nešťastiu vyjadruje opatrne. „Možností je veľa. Je to komplexný problém a stačí, keď zlyhá jeden prvok,“ uviedol.

Ku chybe podľa neho došlo buď v samotnej podpornej konštrukcii, v jej zlom uložení, alebo v nesprávnom výpočte statika. Expert, ktorý chce ostať v anonymite, si myslí, že zásadná chyba je jednoznačne na strane zhotoviteľa. Súčasťou podkladu konštrukcie je štrkový vankúš, na ktorý stačí, že pár dní zaprší a dážď štrk vymyje. Zle upravený podklad tak mohol pri vibráciách povoliť.

 

Nočné zábery z miesta nešťastia
Zobraziť galériu (2)
Nočné zábery z miesta nešťastia  (Zdroj: František Galas)

 

Ku nešťastiu, aké odborníci na D1 jakživ nepamätajú, došlo počas betonáže mosta. Most sa zrútil zrejme ešte skôr, ako tam robotníci stihli naliať väčšie množstvo betónu. Keďže betónový koberec mal mať 25-centimetrovú hrúbku, ide o 300 kubíkov hmoty.

Most na úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov stavali firmy Váhostav – SK, a.s. a Bögl a Krýsl. Betónovanie podľa Váhostavu vykonávala firma Bögl a Krýsl."Nešťastie sa stalo na našom úseku, ale kompletnú stavbu mosta pre nás zaisťovala subdodávateľská slovenská firma SEMOS," povedala hovorkyňa firmy Bögl & Krýsl Kateřina Plech.

Most sa na Slovensku zrútil aj pred šiestimi rokmi v Martine. Nešťastie sa vtedy našťastie obišlo bez zranených. Viadukt pre chodcov sa zrútil kvôli prerezanému lanu.

Pri obci Kurimany sa dnes po 14.00 zrútil betónový most pri výstavbe na D1, ktorý zavalil niekoľko ľudí. Záchranári a hasiči z trosiek vytiahli štyroch mŕtvych a vyše desiatky zranených. V Kurimanoch zasahovali desiatky hasičov, ale aj dva záchranárske vrtuľníky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu