Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zrútený most pri Kurimanoch: Figeľ na osudovom úseku ušetril 37 percent!

Pri tragédii zahynuli štyria robotníci
Pri tragédii zahynuli štyria robotníci (Zdroj: SITA)

LEVOČA – Príčina zrútenia mostu počas výstavby na D1 je stále nejasné. Do úvahy prichádza niekoľko možností – chybná podporná konštrukcia, zlé uložená, chybné výpočty statikov, prípadne ich kombinácia. Minister vnútra Robert Kaliňák po tragédii vyhlásil, že pevne verí, že za zrútením nestojí šetrenie. Bývalý minister dopravy Ján Figeľ sa však vlani, keď výstavba začala, chválil, že na osudovom úseku ušetril až 37 percent z ceny.

V júni 2011 zahájil vtedajší minister dopravy Ján Figeľ spolu s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou výstavbu 9-kilometrového úseku severnej diaľnice D1 Jánovce Jablonov. Minister sa vtedy pochválil, že sa podarilo vysúťažiť cenu stavby nižšiu o 37%, ako cez PPP projekty. Súčasťou úseku bola križovatka Spišský Štvrtok a 10 mostov, medzi nimi aj ten pri Kurimanoch, ktorý sa nešťastne zrútil.

Figeľ vtedy tvrdil, že súťaž o zhotoviteľa vtedy vyhral ten, kto prišiel s najlepšou ponukou, nielen z hľadiska ceny, ale aj celkových podmienok. Celý úsek za takmer 60 miliónov eur mal byť dokončený do decembra roku 2013, stavbu však prerušila tragédia, ktorá v piatok otriasla celým Slovenskom. Počas betonáže sa na tomto úseku zrútil diaľničný most, ktorý pochoval štyroch robotníkov a 12 zranil.

Figeľova KDH po tragédii poslala svoje stanovisko. „KDH vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým tejto tragédie. Oceňujeme činnosť všetkých pracovníkov, ktorí pomohli pri záchrane ľudských životov, patrí im naše uznanie a vďaka,“ napísal hovorca strany Matej Kováč a dodal, že o tom, kto je za nešťastie zodpovedný, špekulovať nechcú.

Strana na svoju obranu dodala, že tender síce bol zrealizovaný počas ich vlády, no diaľnica bola naprojektovaná a schválená ešte z čias prvej Ficovej vlády. „Počas našej vlády sme na projekte nič nezmenili a ani zhotoviteľ podľa zákona na tom nič nemôže meniť,“ uviedol Kováč.

Bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny projekt už v jeho počiatkoch kritizoval a chcel sa obrátiť aj na Európsku komisiu (EK), aby diaľnicu pri Levoči nedovolila financovať a stavať. „Dokumentácia na úsek D1 Jánovce - Jablonov je už zastaraná a neaktuálna. Hrozí nielen to, že sa stavba predraží, ale že bude postavená v rozpore s európskymi normami. To je ako keby ste si objednali nohavice so zipsom naopak,“ povedal vtedy Vážny.

Naozajstnú príčinu obrovskej tragédie určí až ďalšie vyšetrovanie. Spišskonovoveský policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia a košické policajné riaditeľstvo zriadilo vyšetrovací tím. V zložení troch vyšetrovateľov Policajného zboru, znalcov z Ústavu súdneho inžinierstva, pracovníkov inšpekcie práce a Ústavu súdneho lekárstva a ďalších policajtov služby kriminálnej polície už začal vyšetrovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu