Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odhalili najväčšiu výrobňu marihuany na Slovensku

BRATISLAVA/NITRA - Najväčšiu výrobňu vysokokvalitnej marihuany na Slovensku za posledných desať rokov odhalili policajti Národnej protidrogovej jednotky v Nitre. Predbežná hodnota zaistenej drogy by sa na čiernom trhu vyšplhala približne na milión korún.

Osem cudzincov čelí po utorkovej akcii pod krycím názvom Mili obvineniam z drogovej trestnej činnosti. Vyšetrovateľ už spracoval návrh na ich vzatie do vyšetrovacej väzby, páchateľom hrozí až dvadsaťročný trest. O profesionalite pestovateľov a kvalitnej organizovanosti páchateľov s medzinárodným dosahom hovorí aj dokonalé technické vybavenie.

Po niekoľkomesačnom rozpracovaní sa začala akcia v utorok krátko popoludní zadržaním 39-ročného Rakúšana Romana M., ktorému pri prehliadke BMW zaistili vrecúško s kokaínom a dvetisíc eur. Ako na dnešnej tlačovej besede uviedol policajný prezident Ján Packa, nasledovala prehliadka skladových a nebytových priestorov na Cabajskej ulici v Nitre, kde v laboratórnych podmienkach pestovali marihuanu. V objekte zadržali ďalších sedem mužov od 17 do 56 rokov. Dvaja Rakúšania a piati Maďari tu pracovali a ich týždenný plat sa pohyboval okolo 800 eur. Policajti zaistili aj 4 000 rastlín vysoko kvalitného šľachteného konope, 473 kg v surovom stave a 15 kg vysušenej a vákuovo balenej marihuany. Zaistený materiál je na expertíze. Na zadržaného Romana M. bol v roku 2005 vydaný medzinárodný zatykač pre drogovú činnosť v Rakúsku. Roman M. predstieral, že obchoduje s nábytkom, no v skutočnosti sa venoval pestovaniu kvalitnej marihuany a jej vývozu do zahraničia.

Ako ďalej informoval Packa, Roman M. si ako robotníkov najímal iba Maďarov a Rakúšanov. Vozil ich na Slovensko na desaťdňové turnusy, počas ktorých nesmeli opustiť budovu, v ktorej pracovali. Mali však zabezpečené ubytovanie, stravu a každý víkend aj dve prostitútky, povedal Packa. Packa dodal, že najväčšia výrobňa marihuany v strednej Európe fungovala približne jeden rok a každý týždeň sa obvineným podarilo vyviezť drogy v hodnote približne osem miliónov korún. O tom, že išlo o veľký biznis, svedčí podľa Packu aj fakt, že mesačne platili za prenájom budovy 600 tis. korún a zariadenie malo hodnotu desiatok miliónov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu