Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Biely prášok na bratislavskom magistráte nebol nebezpečný

Budovu bratislavského magistrátu na Primaciálnom námestí uzavreli pre obálku s bielym práškom Zobraziť galériu (4)
Budovu bratislavského magistrátu na Primaciálnom námestí uzavreli pre obálku s bielym práškom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Antrax ani inú nebezpečnú látku na bratislavskom magistráte nenašli. Dnes to potvrdil hovorca primátora Ľubomír Andrassy s tým, že rozbory bieleho prášku ukončili pred 13.00 h.

Magistrát uzatvorili ešte ráno, keď pracovníci podateľne našli v jednom z listov neznámy biely prášok. Podľa Andrassyho nebol list adresovaný konkrétnej osobe, ale oddeleniu cestného hospodárstva. Hoci bezpečnostné opatrenia už ukončili, kancelária prvého kontaktu bude pre verejnosť uzatvorená do konca pracovnej doby. Najskôr sa Bratislavčania do Front Officu dostanú v piatok (12.10.) ráno. Hovorca pripomenul, že do kontaktu s obálkou prišla jedna osoba, pričom ďalších deväť bolo v miestnosti.

Budovu bratislavského magistrátu na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Tatiana Kurucová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave informovala, že polícia prijala oznámenie o podozrivom bielom prášku dnes krátko po 9.15 h. "Na miesto nálezu boli vyslaní okrem príslušníkov Policajného zboru aj hasiči, ktorí nález odborným spôsobom zaistili do špeciálneho kontajnera a následne ho prevezú do Ústavu verejného zdravotníctva, kde bude vykonaný rozbor tejto zaistenej látky," uviedla Kurucová.

Budovu bratislavského magistrátu na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jej slov s látkou prišiel do kontaktu jeden pracovník podateľne, ktorý obálku otvoril, pričom v inkriminovanom čase sa v podateľne nachádzalo ďalších šesť osôb. Tie sa dosiaľ nesťažovali na zdravotné komplikácie. Miesto je v súčasnosti políciou zabezpečené. Vyšetrovateľ na základe výsledkov rozboru látky rozhodne, či bude konať vo veci šírenia poplašnej správy alebo všeobecného ohrozenia.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave informovalo, že do prípadu sú spolu nasadené štyri hasičské vozidlá a 14 príslušníkov zboru. Neznáma látka bola zozbieraná do hermeticky uzatvoreného kontajnera a prevezená na Regionálny úrad verejného zdravotníctva na laboratórny rozbor. Na mieste udalosti boli vykonané merania na rádioaktivitu, biologické a jedovaté látky s negatívnym výsledkom.

Prehľad niektorých prípadov týkajúcich sa zásielok s bielym práškom

29. septembra 2012 - Biely prášok, ktorý sa ráno začal sypať z kontajnera na prevoz balíkov a listových zásielok na zvolenskej pošte pri železničnej stanici, bol zaslaný na expertízu. To, že sa prášok sype z kontajnera, si všimol o 7.30 h pracovník pošty. Na miesto vzápätí prišli hasiči, záchranári a polícia. K zraneniu osôb nedošlo.

2. septembra 2012 - Polícia večer prijala oznámenie, že po prílete pravidelnej linky z Bristolu sa v batožinovom priestore lietadla typu Boeing 737 našiel biely prášok nezisteného zloženia. Vzniklo podozrenie, že ide o látku, ktorá môže mať nebezpečné účinky na ľudské zdravie. Podozrivý materiál bol okamžite zaistený pre účely expertízneho skúmania. Inšpekcia zistila pochybenie hasičov pri zásahu na bratislavskom letisku. Keď ich totiž letisko informovalo o neznámej bielej látke, neposlali na miesto svojich ľudí. Hasiči tvrdia, že nepochybili, pretože ich o prítomnosť na letisku nikto nežiadal, to sa stalo až pol hodinu po prvom telefonáte. Ten sa mal navyše odohrať až hodinu po tom, ako neznámu látku pri vykladaní batožiny našli.

3. mája 2012 – Balónik s rozsypaným bielym práškom našli podvečer na zastávke autobusovej stanice v Trnave. Na miesto udalosti boli vyslaní hasiči s technikou, zásah sa pre neznámu látku realizoval s maximálnym stupňom ochrany. Balónik a prášok uzatvorili v špeciálnej nádobe, pričom s látkou do kontaktu žiadne osoby neprišli. Ľudia, ktorí sa nachádzali v okruhu do päť metrov, boli oboznámení s možnými rizikami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu