Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Luníku IX. prišlo o domov 300 Rómov: Búraniu bagrom sa prizerali aj malé deti!

Na najznámejšom košickom sídlisku mali šou Zobraziť galériu (12)
Na najznámejšom košickom sídlisku mali šou (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Na Luníku IX. sa opäť búralo. Demolačný bager sa „zahryzol“ do zdevastovaného paneláka na Hrebendovej. Dom bol v katastrofálnom stave, statika bola narušená a hrozilo, že spadne. Je to už štvrtý panelák na sídlisku, ktorý mesto dalo zlikvidovať a postupne možno „padnú“ i ďalšie. Domáci sa zišli vo veľkom počte, aby akciu sledovali naživo. Koľko žilo v dome ľudí oficiálne, štatistiky mlčia, odhaduje sa, že okolo 300 Rómov.

„Začali sme dnes a predpokladáme, že demoláciu dokončíme do pondelka. Práce stoja okolo 88 tisíc eur,“ povedal nám šéf demolačnej firmy Július Labdavský. Odhaduje, že sutina z búračky bude mať okolo 4 tisíc ton a následne sa bude musieť zlikvidovať. Samotné prípravné práce pred asanáciou, čiže vyčistenie priestoru, si museli urobiť samotní obyvatelia sídliska. „Denne tu 2 týždne pracovali a bez mechanizmov odstraňovali neporiadok za domom,“ uviedol mestský poslanec a koordinátor asanačných prác Miloš Ihnát. Demoláciu blokov si dnes „Luníkari“ zvedavo pozerali a podľa ich reakcií sa zdalo, že búranie bloku sa im páči. Tlieskali a pískali, len čo sa bager pustil do práce.

Podľa slov námestníčky primátora Renáty Lenártovej platné nájomné zmluvy v tomto dome malo 8 rodín. „Už v júni sme im začali doručovať výzvy na vypratanie bytov. Už dva týždne sú všetky priestory prázdne. Konkrétne sme sa zaoberali každou rodinou a tie, ktoré mali pozitívnu platobnú bilanciu, dostali náhradné bývanie na Luníku VIII. Boli to 2 rodiny. Ostatní sa presťahovali k príbuzným na Luníku IX.“ Námestníčka vylúčila, že by sa na sídlisku opäť postavili nové byty. „Košičania by sa nám nepoďakovali, keby sme tým, ktorí si sami zničili domy, postavili znova nové.“

Na Luníku IX. prišlo
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu