Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Veliteľ z Afganistanu má syna: Medzi raketovými útokmi ho videl len cez internet!

Za účasť vo vojenskej operácii ISAF  v Afganistane odovzdal ocenil minister obrany Martin Glváč pamätnou medailou všetkých 123 vojakov, ktorý sa z misie nedávno vrátili. Aj kapitána Karola Kovalčíka
Za účasť vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane odovzdal ocenil minister obrany Martin Glváč pamätnou medailou všetkých 123 vojakov, ktorý sa z misie nedávno vrátili. Aj kapitána Karola Kovalčíka (Zdroj: mosr.sk)

KANDAHÁR - Asi každý otec túži byť počas narodenia svojho potomka na blízku. Vojaci v misiách sú o tieto zážitky ukrátení. Počas pôsobenia v bojovej operácii sa stali otcami viacerí Slováci. Aj Karol Kovalčík (37) veliteľ strážnej čaty v operácii ISAF v Afganistane , ktorý sa stal počas misie po druhýkrát otcom.

Odlúčenie od rodiny nebolo jednoduché pre kapitána Kovalčíka, ani pre jeho rodinu. „ Pôsobili sme v Kandaháre. Za šesť mesiacov v misii došlo k 46 raketovým útokom,“ povedal nám krátko po prílete z Afganistanu. Z misie sa v rámci rotácie vrátil s ďalšími 122 vojakmi.  „Niekedy ten pobyt v misii rodina prežívala dosť ťažko,“ hovorí. O narodení syna sa dozvedel cez internet. „ Pred dvomi mesiacmi sa mi narodil, videl som ho cez skype a telefonicky sme sa po pôrode spojili s manželkou . Nebol žiadny problém, len s tým vybavovaním okolo pôrodu sú naťahovačky,“ dodal.  Karol Kovalčík bol veliteľom strážnej čaty pri hlavnej bráne na vojenskú základňu v Kandaháre. „ Boli prípady, že sa našla v aute 600 gramová výbušnina CF 4, či viaceré konfliktné situácie, ktoré sme museli riešiť pri vstupe do základne. Použila sa eskalácia sily, potom streľba s ostrým nábojom a teraz ku koncu aj so samopalu,“ spomína. Minister obrany Martin Glváč v tejto súvislosti upozornil na náročnosť vojenského povolania. „ Naši vojaci v Afganistane riskujú zdravie, dostávajú sa do situácií, ktoré ohrozujú ich život. Vojaci sú ukrátení o veci, ktoré my považujeme za bežné. Zaslúžia si preto naše uznanie,“ uviedol minister.  Glváč privítal našich vojakov po novom, priamo po prílete na Sliač, aby nemuseli nastupovať na oceňovanie niekoľko dní po prílete, ako tomu bolo doteraz. Vojakov pohostil gulášom. V operácii ISAF sa doteraz vystriedalo 2535 slovenských vojakov, z toho 11 žien. Minister Glváč deklaroval, že Slovensko bude v rámci operácie ISAF postupovať v súlade s koncepciou NATO. „Spolu sme prišli, spolu odídeme,“ zdôraznil.

 

Karol Kovalčík

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu