Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nástupca Slotu pre Topky: Ak stratíme suverenitu, budeme len šaškovia!

Nový predseda SNS Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Nový predseda SNS Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Snem SNS si len včera zvolil nového predsedu. Po dlhých rokoch tak kontroverzného Jána Slotu nahradil doterajší podpredseda strany Andrej Danko. Chystá sa v expresívnych výrokoch napodobniť svojho predchodcu? S ktorou stranou si vie predstaviť spoluprácu? A aký je jeho názor na národnostné menšiny? Aj na tieto otázky nám odpovedal nový predseda SNS.

Aké to je nahradiť dlhoročného predsedu SNS?

Je to pocit zodpovednosti. Ešte si to všetko ukladám v hlave. Nečakal som to, okresné organizácie ma mohli navrhnúť, ale bola to hra nervov.

Čo vás spája s pánom Slotom?

Určite to, že som prebral po ňom SNS. Vďaka nemu som sa stal prvým podpredsedom SNS a mohol som ísť do veľkej politiky z praxe advokáta. Poznáme sa už veľmi dlho. Môj prvý kontakt so stranou bol rok v kancelárii ministra obrany Siteka, kde som bol ako vojak pri vysoko postavenom človeku z SNS. Bral som to ako kontinuitu. A keď som sa rozhodol v určitom momente vstúpiť do politiky, tak som neváhal a išiel do SNS.

Čo sa dá od vás čakať? Akú politiku chcete presadzovať?

Hrdú národnú politiku vo vzťahu k Európskej únii. Takú komunikatívnu, modernú v rámci komunikácie, v rámci internetových portálov, komunikácie prostredníctvom Facebooku a toho, čo dnešná doba prináša.

Čiže plánujete s ľuďmi komunikovať prostredníctvom sociálnych sietí?

Facebook je vždy dvojsečný, ale v každom prípade na šírenie správ budeme používať všetky internetové portály, všetky nové formy komunikácie. Politika bude ale vždy tá národná, ochrana národných záujmov, ale s modernými prvkami vo vzťahu k EÚ. Určite bez ohľadu na farbu, pohlavie, rasu, národnosť rešpektujem každého, pokiaľ nenarúša integritu Slovenska, nenarúša záujmy Slovenska, nenarúša kresťanstvo. Nemám problém s kýmkoľvek a kdekoľvek sa stretnúť a diskutovať.

Ján Slota (vľavo) so svojím nástupcom Andrejom Dankom na sneme SNS v Žiline.
Zobraziť galériu (3)
Ján Slota (vľavo) so svojím nástupcom Andrejom Dankom na sneme SNS v Žiline.  (Zdroj: SITA)


Ako vnímate národnostné menšiny?

Pokiaľ rešpektuje každý, kto tu žije, hranice, nechce občianstvo od Orbána, nechce voliť do maďarského parlamentu a rešpektuje to, že žije na území Slovenska, tak aj ja ho rešpektujem. A čo sa týka každého Róma, keď si platí dane, robí a plní si povinnosti, tak platí to isté. Ale každý, kto má problém s týmito vecami, tak ho budem neustále nabádať, kritizovať. Tieto veci sa ťažko komunikujú, tak aby sme neboli hanlivo označovaní, ale moderná národná strana bude hľadať nové formy komunikácie.  

Na sneme Ján Slota povedal, že dôjde k predčasným voľbám. Neviem, či je to také jednoznačné, ale ak by sa voľby konali dnes, s kým by ste si vedeli predstaviť spoluprácu?

Dnes hrá každá politická strana Slovenska boj o prežitie, keďže v rámci EÚ vzniká veľká centralizácia. Veľké európske strany hrajú o to, aby centralizovali EÚ pod svoj vplyv a minimalizovali národné a ľudové strany. Keď sa centralizuje EÚ, centralizujú sa aj kompetencie. Každé voľby v malej krajine sa tak stanú bezvýznamnými, keď vám niekto z EÚ bude diktovať v tom, aké máte mať dane a odvody, aké máte sociálne zabezpečenie, koľko môžete mať vojakov. Národné voľby začnú strácať na význame a s nimi aj národné strany. Cieľom veľkých červených strán je, aby zmenili volebný systém, aby centralizovali kompetencie a minimalizovali národné záujmy a zničili ostatné strany, ktoré nie sú v PES alebo sociálnych stranách. Toto reálne hrozí.

Zľava prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj, čestný predseda Ján Slota a nový predseda SNS Andrej Danko.
Zobraziť galériu (3)
Zľava prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj, čestný predseda Ján Slota a nový predseda SNS Andrej Danko.  (Zdroj: SITA)


A teda s ktorou zo slovenských strán si viete predstaviť spoluprácu?

S hocikým, kto povie nie hlúpej centralizácii EÚ. Samozrejme okrem strán maďarských, ktoré vždy hovoria o revízii Trianonu a ďalších hlúpostiach. A v podstate sme otvorení každej diskusii, pretože je to dnes boj o prežitie národnej identity. Ak stratíme suverenitu, ak nejaký premiér alebo parlament schváli všetko, tak bude v Bruseli rozhodované o nás bez nás. Budeme len šaškovia.

Ján Slota je známy svojským prejavom a vulgarizmami. Chcete vniesť do SNS viac slušnosti?

Čo bude a ako bude, ukáže až čas. V každom prípade sme dnes otvorili novú, inú SNS. Budeme ju písať a potom, nech nás hodnotia ďalší ľudia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu