Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Títo doplatia na vládne škrty: Študenti, brigádnici a ľudia zarábajúci viac ako 1 179 eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podľa návrhu rozpočtu, ktorý schválila vláda sa najviac na riešení krízy budú v budúcom roku podieľať dohodári, študenti a ľudia zarábajúci viac ako 1 179 eur mesačne. Kabinet Roberta Fica priznal, že by mal vybrať od nich na zvýšených odvodoch o 250 miliónov eur viac ako tento rok.

Informácia vyplýva z údajov budúceho hospodárenia Sociálnej poisťovne. V roku 2013 vďaka vyšším odvodom pre samostatne zárobkovo činné osoby, dobrovoľných poistencov, poistencov štátu, ľudí pracujúcich na dohody a nadpriemerne zarábajúcich ľudí získať vyberie dokopy o 245,9 mil. eur viac. Najvyššia suma by mala do rozpočtu poisťovne pribudnúť od ľudí pracujúcich na dohody, a to takmer 119,5 mil. eur.

Ďalšími 92,4 miliónmi eur by mali rozpočet poisťovne vylepšiť ľudia zarábajúci viac ako 1 179 eur. Tým sa totiž od začiatku budúceho roka zvýši maximálny vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov na 5-násobok priemernej mzdy na Slovensku.


O takmer 28,5 mil. eur majú príjmy SP zvýšiť samostatne zárobkovo činné osoby. Tie poisťovni zaplatia vyššie odvody vďaka nárastu minimálneho vymeriavacieho základu zo 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku, ako aj pre zmenu pravidiel pri určovaní vymeriavacieho základu. Viac na odvodoch za svojich poistencov pre zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu zaplatí aj štát. Ten z najnižšieho možného vymeriavacieho základu platí dôchodkové poistenie za opatrovateľov a osobných asistentov. Budúci rok má za tieto osoby zaplatiť poisťovni o 3,3 mil. eur viac.

Zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného postihne aj dobrovoľne poistené osoby, ktoré majú budúci rok odviesť do rozpočtu poisťovne o 2,3 mil. eur viac. Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre SZČO od začiatku budúceho roka stúpnu zo súčasných 160,24 eura na 185,3 eura. Súčasne sa postupne počas troch rokov znížia terajšie koeficienty 2 pri sociálnom poistení a 2,14 pri zdravotnom poistení, ktorými sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu na platenie odvodov, na spoločný koeficient 1,486.

V roku 2013 sa bude uplatňovať koeficient 1,9, v ďalšom roku 1,6 a od roku 2015 konečný koeficient 1,486. Výrazná zmena v neprospech samostatne zárobkovo činných osôb však nastane aj v tom, že kým v súčasnosti sa vymeriavací základ počíta zo základu dane zníženého o zaplatené odvody, po novom sa bude vychádzať zo základu dane nezníženého o zaplatené odvody na sociálne a zdravotné poistenie.
  

Vyššie odvody čakajú aj ľudí, ktorí zarábajú viac ako 1 179 eur mesačne. Smer totiž zvyšuje maximálny vymeriavací základ na platenie sociálnych a zdravotných odvodov na 5-násobok priemernej mzdy. V súčasnosti sa pritom nemocenské odvody platia maximálne z 1,5-násobku priemernej mzdy, zdravotné odvody najviac z 3-násobku priemernej mzdy a poistné na dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti najviac zo 4-násobku priemernej mzdy.
 

 Vláda tiež odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Kým v súčasnosti z príjmu z dohôd platí zamestnávateľ len úrazové poistenie pri sadzbe 0,8 % z príjmu a garančné poistenie so sadzbou 0,25 % z vyplácaného príjmu, po novom sa budú na dohodárov s pravidelným príjmom v prípade štandardnej osoby vzťahovať kompletné sociálne a zdravotné odvody so sadzbou 48,6 %. Ak bude mať štandardný "dohodár" nepravidelný príjem, jeho zárobok vláda zaťaží 43,8-percentnými odvodmi. Z nepravidelného príjmu sa totiž nebude strhávať nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti

Nižšie odvody z dohôd budú mať študenti a poberatelia starobných, invalidných a výsluhových invalidných penzií. Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia budú z príjmu z dohôd platiť 29,8-percentné odvody. Pôjde o kompletné dôchodkové poistenie a ich zamestnávateľ bude platiť tak ako v súčasnosti garančné a úrazové poistenie. Osobitnou kategóriou budú študenti stredných škôl vo veku do 18 rokov, ktorých mesačný príjem do 66 eur naďalej nebude podliehať dôchodkovému, nemocenskému poisteniu, ani poisteniu v nezamestnanosti.

Najnižšie odvody sa budú vzťahovať na starobných a výsluhových dôchodcov, keďže ich príjem z dohôd vláda navyše oproti súčasnosti zaťaží len starobným poistením a poistením do rezervného fondu solidarity. Ich odvodová sadzba tak bude predstavovať 23,8 %. Starobní penzisti totiž už v súčasnosti ani pri pracovnom pomere neplatia invalidné poistenie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu