Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Sociológ: Viac si dôverujeme, no zároveň sa od seba vzďaľujeme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Aj preto, že žijeme v inej atmosfére vzájomného vzťahu, si viac dôverujeme. Taký je názor českého sociológa Ivana Gabala na súčasné vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi, 20 rokov po rozdelení spoločného štátu. Dodáva však, že obe krajiny sa čoraz viac uberajú odlišným smerom.

"Neviem, či máme k sebe bližšie, no povedal by som, že už nežijeme v istej asymetrii dôvery ako základu českého vzťahu k Československu a nedôvery, ako základu slovenského politického vzťahu k federálnej Prahe," odpovedal Ivan Gabal na otázku, či sa po dvadsiatich rokoch naplnili slová Václava Havla, že sme sa museli asi rozdeliť, aby sme mali k sebe bližšie.

Gabal uviedol, že náš vzájomný vzťah determinoval aj vývoj v oboch krajinách po rozdelení. "Slovensko prešlo nesmierne ťažkým obdobím, ekonomicky i politicky. Prežilo a je silnejšie," uviedol Gabal. Česi podľa neho naopak prichádzajú o ilúzie o vyspelosti svojej politiky a ekonomického úspechu. "Nepochybne si viac dôverujeme, no zároveň náš vzájomný vzťah diverguje," poznamenal Gabal a dodal, že Slovensko sa aj ako člen eurozóny správa konštruktívnejšie, ako je to v prípade Česka v dôsledku ťažko predvídateľnej českej politiky. "V tomto ohľade sa bezpochyby vzájomne vzďaľujeme," dodal Gabal.

Podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), agentúry FOCUS a  Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) v Prahe, ktorý sa venoval pohľadu Čechov a Slovákov na súčasné vzťahy oboch národov, polovica respondentov na oboch stranách si myslí, že vzťahy ostali nezmenené (51 percent na Slovensku, 49 percent v Českej republike).

Ak respondenti poukázali na zmenu vzťahov, vo väčšine prípadov to bola zmena k lepšiemu (26 percent v Českej republike, 20 percent v Slovenskej republike). To, že by vzťahy boli v súčasnosti oveľa horšie si myslí len 1 percento českých a 2 percentá slovenských respondentov.

"Napriek vzniku dvoch samostatných štátov v nás ostal pocit vzájomnosti a tendencia v istých kľúčových veciach ťahať spolu," ohodnotila nezhoršujúce sa česko-slovenské vzťahy Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky. Pripomenula, že pod tento fakt sa výrazne podpísala aj skutočnosť, že vzájomný rozchod prebehol kultivovane a bez násilností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu