Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikol tajný plán Bruselu: Fajčiarom tabaku nastanú ťažké časy!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

BRUSEL / BRATISLAVA – Európska komisia urobí všetko preto, aby fajčiarom ich záľubu čo najviac znepríjemnila. Okrem obrázkov hraničiacich s nechutnosťou na obaloch chce aj rovnaký tvar a rozmer pre všetky cigarety.

Obrovská debata sa rozprúdila ohľadom najväčšej zmeny pre fajčiarov za ostatných desať rokov. Od roku 2003 sú aj u nás prispôsobené škatuľky povinným údajom a varovaniam typu "fajčenie škodí zdraviu". Povinná grafika tak zaberá na jednej strane 30 a na druhej 40 % plochy obalu.

Ako napísal nemecký Die Welt, Brusel chce, aby nápisy zaberali až tri štvrtiny a otázkou zatiaľ zostáva či nepribudnú aj varovné obrázky s plastickým vyobrazením ochorení, ktorými trpia fajčiari. Doteraz smernica obrázky len odporúčala, no v niektorých krajinách ako Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko či Taliansko sa už s obrázkami bežne stretnete. Slovenské Ministerstvo zdravotníctva raguje kladne a aj v tomto prpíade  víta sprísnenie podmienok pre fajčiarov a robenie osvety o škodlivosti fajčenia. "Treba si uvedomiť, koľko onkologických a iných závažných ochorení by sme nemali, keby ľudia zahodili cigarety," uviedla hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Unikol tajný plán Bruselu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Samozrejme výrobcovia nadšení nie sú, veď im tak postupne mizne priestor na propagáciu. "Keď sa k zdravotnému  varovaniu pridajú kolok a ďalšie prvky, ktorých veľkosť je predpísaná, zostane výrobcom asi desatina obalu, aby sa mohli realizovať v tvorbe vzhľadu," píše Die Welt. A dodáva, že za päť rokov Komisia pripraví ďalší, ešte tvrdší návrh, na základe ktorého sa fajčivo objaví v  "plne jednotnom" balení. Zakázať sa majú napríklad všetky logá na obaloch, vyobrazenia a písma, čím by sa podarilo úplne zotrieť vizuálne rozdiely medzi jednotlivými značkami.

Unikol tajný plán Bruselu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

V obchodoch sa bude môcť vystavovať len jeden druh cigariet určitej značky. V súčasnosti ich je v regáloch päť aj viac. Na tom by stratili predovšetkým tie drahšie značky, ktoré si často zakladajú na dizajne. Podľa veľkých nadnárodných výrobcov, ktorí sa tento krát výnimočne názorovo zhodli, povedie tento krok predovšetkým k nárastu nelegálneho obchodu. Toho názoru je aj Poradný výbor na kontrolu tabaku v SR, ktorý upozorňuje na zvýšené riziko nelegálnej výroby, pašovania a poškodzovania práv duševného vlastníctva. "Rovnaké balenia a eliminácia rozlíšiteľnosti produktov prostredníctvom tzv. štandardizácie nahráva iba organizovaným kriminálnym skupinám, pre ktoré tak bude falšovanie oveľa jednoduchšie," vysvetlila členka výboru a riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

Unikol tajný plán Bruselu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Aj Ministerstvo hospodárstva SR návrhy na zavedenie štandardizovaných spotrebiteľských balení cigariet odmieta. "Štandardizované balenia tabakových výrobkov, prípadne extrémna veľkosť zdravotných varovaní, ktoré by pokrývali väčšinu plochy spotrebiteľského balenia, výrazne sťaží orientáciu zákazníka v ponuke výrobkov a môže viesť k oslabeniu ochrany spotrebiteľa," upozornil rezort vo svojom stanovisku s tým, že obchodníci by zase boli vystavení väčšej hrozbe prieniku ťažko odlíšiteľných nelegálnych výrobkov do ich predajnej siete.

Podľa 125-stránkového zatiaľ dôverného dokumentu, ktorý získal nemecký denník Die Welt, chce komisár EÚ pre zdravie a výživu John Dalli dosiahnuť, aby v škatuľkách v celej Európe bolo najmenej 20 cigariet. Normalizovať sa má aj tvar cigariet a ich konštrukcia. Tie s príchuťou mentolu by sa stali minulosťou.  Zakázané bude napríklad upozorňovať i na to, že cigarety sú mimoriadne tenké. Dámske slimky by z pultov tiež úplne zmizli. Na balíčkoch sa podľa návrhu nesmú objaviť reklamné informácie, ktoré by mohli vyvolať dojem, že tabak je "prírodný" alebo "bio".

Komisia pokladá navrhnuté opatrenia len za predbežné, ale ak bude návrh novely smernice o tabakových výrobkoch predložený, bude sa ním musieť zaoberať Európsky parlament  aj jednotlivé členské štáty. Osem ministrov zdravotníctva komisára Dalliho v liste už podporilo a žiadalo, aby postupoval rázne. Už predchádzajúcu smernicu Európsky parlament  nielen schválil, ale počas prerokúvania aj sprísnil.

Predloženiu smernice na schválenie však budú ešte predchádzať konzultácie s právnickou službou EK, ktorá preskúma, či navrhnuté opatrenia neobmedzia nadmerne podnikateľskú slobodu tabakového priemyslu. Konzultácie sa začnú už čoskoro a budú trvať niekoľko týždňov. Momentálne sú práce na spomínaných zmenách v kompetencii komisára Dalliho a ten by mal svoj návrh oficiálne predstaviť v novembri tohto roka. Jednotlivé štáty sa zrejme dostanú k slovu až po Novom roku, keď už bude Únii predsedať protifajčiarske Írsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu