Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odpudivé varovanie na cigaretách má presvedčiť fajčiarov, aby prestali

Presvedčia grafické varovania fajčiarov, aby so svojím zlozvykom prestali? Zobraziť galériu (2)
Presvedčia grafické varovania fajčiarov, aby so svojím zlozvykom prestali? (Zdroj: YouTube)

CANBERRA - Fajčiari v Austrálii si odvčera musia začať zvykať na nové obaly cigaretových krabičiek, na ktorých sú namiesto značiek výrobcov zobrazené grafické varovania a odpudivé obrázky následkov závislosti na nikotíne. Zákazníci sa s novým nariadením vyrovnávajú po svojom; niektorí si vyberajú balenia s čo ​​najmenej hrôzostrašnými fotografiami, iní ani nepohnú brvou.

V Austrálii od 1. decembra platí zákon, ktorý nariaďuje výrobcom používať jednotné obaly. Na škatuľkách v olivovo zelenej farbe nesmie byť výrazné logo výrobcu ani reklamné texty. Jej veľkú časť navyše musí pokrývať varovanie pred zdravotnými následkami fajčenia a tiež veľmi explicitné fotografie. Na nich vidno napríklad pacientov s rakovinou ústnej dutiny, s prstami na nohe postihnutými sneťou či nedonosený novorodenec.

Bryan zomrel na následky fajčenia ako 34-ročný
Zobraziť galériu (2)
Bryan zomrel na následky fajčenia ako 34-ročný  (Zdroj: YouTube)

Austrálski trafikanti už vypozorovali, že citlivejšie povahy si začali vyberať krabičky s čo najmenej šokujúcimi snímkami. Žiadajú napríklad balenie s obrázkom ruky uhasujúcej ohorok, ktorý vyzerá pomerne neškodne. Alebo si kupujú plastové obaly, do ktorých krabičky zasunú, aby obrázky neboli vidieť. "Niektorým zákazníkom je úplne jedno, čo na tom obrázku je. Iní sa ale sťažujú," povedal predavač v jednej z trafik v Sydney Sanjid Amatya.

Zodpovední úradníci si za svojím rozhodnutím stoja a tvrdia, že ak sa im podarí obrázkami zhnusiť aspoň časti fajčiarom ich zlozvyk natoľko, že si cigarety prestanú kupovať, budú to považovať za úspech. "Tie fotky majú byť znepokojujúce a provokujúce. Ak odradia čo i len jediné dieťa od fajčenia, potom to stojí za to," uviedol Stafford Sanders z austrálskej protifajčiarskej ligy ASH.

Niektorí zákazníci sa ale k opatreniu stavajú laxne. "Viem, čo spôsobuje fajčenie, nakoniec, sama fajčím už dvadsať rokov. Je to moja voľba," vyhlásila Lisa Wrightová. Šokujúce obrázky nezamávali ani Victorom El Hagom, ktorý neverí, že by kvôli nim niekto prestal fajčiť. "Ja sa práve pokúšam prestať, ale robím to jedine kvôli svojej malej dcérke," poznamenal.

Austrália má jedny z najprísnejších protifajčiarskych zákonov na svete a chce do roku 2018 znížiť počet fajčiarov zo zhruba 15 percent populácie na 10 percent. Zdravotnícke úrady uvádzajú, že každoročne zomiera na choroby spojené s fajčením okolo 15 000 obyvateľov. To stojí štátnu pokladnicu ročne v prepočte asi 30 miliárd austrálskych dolárov (25 miliárd eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu