Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Otravy alkoholom sú už aj u nás: V nemocnici leží osem Slovákov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: screenjunkies.com)

BRATISLAVA - Aj na Slovensku sa už zaznamenal prípad otravy metylalkoholom, po rodinnej oslave leží v prešovskej nemocnici osem ľudí. Na oslave sa nalievala domáca pálená slivovica dovezená z Českej republiky. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Na Slovensku sa po Českej republike a Poľsku objavili prvé prípady otravy metylalkoholom. Pre televíziu TA3 to potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. V Prešovskej nemocnici hospitalizovali osem otrávených ľudí. Tí si na rodinnú oslavu kúpili alkohol údajne u našich západných susedov. Informácie o otrave získalo MZ z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na východnom Slovensku.

"Išlo o rodinnú oslavu, kde bolo 17 oslavujúcich, z toho už osem je momentálne hospitalizovaných v Prešovskej nemocnici," uviedla Čižmáriková pre TA3. Najprv v nemocnici boli len štyria, teraz k nim privážajú ďalších štyroch pre podozrenie z otravy metylalkoholom.

Polícia už urobila rozbor požitého alkoholu. Podľa Čižmárikovej išlo o podomácky vyrobenú slivovicu v Čechách a alkohol privezený z Čiech, čiže nie o slovenský alkohol. "Žiaľ, policajný rozbor potvrdil hodnoty metylalkoholu v tomto alkohole," dodala. Podľa informácií Televízie Markíza, spolu prišlo do nemocnice desať ľudí, dvaja odmietli hospitalizáciu. Osem z nich hospitalizovali už včera, sú na pozorovaní, zatiaľ nejde o vážne stavy.

Prítomnosť metylalkoholu v krvi sa zatiaľ potvrdila u dvoch z ôsmich pacientov, ktorých dnes priviezli pre podozrenie z otravy metylalkoholom do Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Ako krátko po 19. hodine uviedol námestník riaditeľa Pavol Gazdič, osem pacientov je zatiaľ v dobrom klinickom stave. Dovedna však odobrali vzorky krvi desiatim ľudom.

"Priebežne nám hlásia výsledky z laboratória. U dvoch pacientov bol výsledok pozitívny, to znamená, že v krvi zistili prítomnosť metylalkoholu. U ďalších troch boli výsledky negatívne, na ostané rozbory sa ešte čaká," konštatoval Gazdič.
      
Doplnil, že všetci hospitalizovaní pacienti sú v starostlivosti internistov. Spresnil, že do ambulancie prišlo dovedna desať ľudí, ktorým boli odobrané vzorky, osem zostalo v nemocnici a dvaja hospitalizáciu odmietli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu