Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

ONLINE V Česku objavili sklad smrti: 500 litrov jedovatého alkoholu!

Krabica plná falošných etikiet Zobraziť galériu (3)
Krabica plná falošných etikiet (Zdroj: repro tn.cz)

OSTRAVA - Počet obetí pančovaného alkoholu v Česku neustále stúpa. Doteraz ich úrady zaznamenali už sedemnásť. Vláda v tejto súvislosti s okamžitou platnosťou rozhodla o plošnom zákaze predaja tvrdého alkoholu v stánkoch. Mimoriadne opatrenia platia až do odvolania.

18:54 Záchranári v stredu večer prezerali v Kostelci u Zlína mŕtveho muža (80). Jednou z verzií príčiny jeho úmrtia je otrava metylalkoholom. Či sa podozrenie naplní, určí až nariadená pitva.

18:30 Súčasná vlna otráv metylalkoholom je podľa predsedu Spoločnosti pre návykové choroby Purkyňovej lekárskej spoločnosti primára Petra Popova len špičkou ľadovca. Na otravu zomrelo 18 ľudí, ďalší sú vo vážnom stave v nemocniciach. Podľa Popova ale celkový počet otráv alkoholom, teda najčastejšie etylalkoholom, ročne číta niekoľko stoviek bez toho, aby to vzbudilo patričnú pozornosť.

17:45 Výrobcom a distribútorom jedovatého alkoholu, ktorí by mali na svedomí súčasnú vlnu otráv metylalkoholom, by mohlo na súde hroziť mnohoročné väzenie aj výnimočný trest.

17:36 Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia v ČR nezistila prítomnosť metanolu v odobratých vzorkách liehovín. Preukázaných je zatiaľ 89 vzoriek zo 169.

17:14 Špeciálny liek na otravu metylalkoholom dostanú aj českí pacienti, ktorí ho potrebujú. Štátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdil, že liek je bezpečný a jeho kvalita a účinnosť sú dostatočne doložené. Liek by mal byť už od piatku v nemocniciach.

17:02 Policajti a colníci našli pri kontrolách v Moravskosliezskom kraji stovky litrov nekolkovaného alkoholu. Ten bol odoslaný na expertízu, ktorá má odhaliť prípadnú prítomnosť metylalkoholu.

15:38 Český minister zdravotníctva Leoš Heger dnes kvôli intoxikácii metylalkoholom príde do Moravskosliezskeho kraja, kde sa zúčastní zasadnutia tamojšieho krízového štábu.

15:23 Polícia objavila v garáži neďaleko sídliska Južné Svahy v Zlíne skladisko s asi 500 fľašami podozrivého alkoholu. Na etiketách je uvedená Likérka Drak. Niekoľko fliaš tohto alkoholu majú ľudia zrejme ešte doma. Okrem nich sa našlo aj veľké množstvo etikiet, ktoré čakali na nalepenie. Podľa likérky ide o falzifikáty.

14:46 Policajtom sa podarilo vypočuť päťdesiatdvaročnú ženu, ktorá sa po otrave metylalkoholom lieči od začiatku týždňa v přerovskej nemocnici. Podľa ich informácií žena vypila alkohol z fľaše označenej etiketou Slivková vodka Ostravskej likérky.

13:50 Súdni lekári uviedli, že na otravu metalonom zomrela ešte v máji sedemdesiattriročná žena z Havířova. Mŕtvych však môže byť omnoho viac.

13:07 Pitva potvrdila, že príčinou smrti muža, ktorý zomrel v Kostelci, bola intoxikácia jedovatým alkoholom.

12:45 Za posledných 24 hodín pribudlo päť nových podozrení na otravu metylalkoholom, z toho tri v Zlíne.

12:32 Hasičské mobilné chemické laboratóriá od stredy do dnešného poludnia preverili desiatky vzoriek alkoholu z Moravskosliezskeho kraja. U viac ako polovice zistili hladinu metanolu, ktorá je zdraviu škodlivá.

12:10 Policajti vydali varovanie pred nekolkovanými fľašami tuzemáku, ktorých obsah môže byť vysoko toxický. Zverejnili aj fotografiu fľaše, na ktorej je ako výrobca uvedená spoločnosť AB Style. Zatiaľ sa nepreukázalo, že by firma mala s obsahom fľaše niečo spoločné.

ONLINE V Česku objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Policie ČR)

11:45 V stredu večer našli záchranári v Kostelci pri Zlíne mŕtveho osemdesiatročného muža. Jednou z verzií príčiny jeho úmrtia je otrava metylalkoholom. Podozrenie potvrdí alebo vyvráti až pitva. Krátko pred polnocou v zlínskej nemocnici hospitalizovali s podozrením na otravu metylalkoholom tridsaťjedenročnú ženu z Brumova na Zlínsku.

11:37 Moravskosliezska polícia zadržala v súvislosti s metylalkoholovou kauzou v stredu ďalších dvoch mužov, u ktorých zaistila 400 litrov alkoholu v rôznych nádobách. Tovar nebol označený kolkami, ale rôznymi etiketami.

10:30 Polícia pri nočných kontrolách v Moravskosliezskom kraji objavila 21 litrov neokolkovaného alkoholu. Nachádzal sa v litrových fľašiach v jednej z predajní s občerstvením v Ostrave. Alkohol odoslali na expertízu, ktorá má odhaliť prípadnú prítomnosť metylalkoholu.

10:08 Česká polícia dnes obvinila majiteľa predajne na zlínskom sídlisku Jižní Svahy z porušovania predpisov o etiketách na fľašiach s alkoholom. V obchode predával alkohol s obsahom metanolu. Mužovi hrozia tri roky väzenia, resp. zákaz činnosti.

8:45 Do Česka dnes príde nórsky toxikológ Erik Hovda ktorý má priviezť liek na otravu. Ide o prípravok zvaný fomepizol. Ten českí lekári nemali k dispozícii, pretože je veľmi drahý; jedno balenie údajne stojí až 200 tisíc korún (8000 eur). Preparát je však omnoho účinnejší než alkohol, ktorý sa používal na liečbu otráv doteraz.

8:00 V Ostrave na otravu metanolom zomrela v stredu večer štyridsaťsedemročná žena. Pacientke nepomohla ani resuscitácia.

V moravskosliezskych nemocniciach leží podľa dostupných informácií kvôli intoxikácii jedovatým alkoholom jedenásť ľudí, v rámci celého Česka ide o niekoľko desiatok. Mnohí z nich prišli o zrak. Lekári sa obávajú, že sa niektorí pacientov vôbec nepreberú z bezvedomia.

Tamojšia vláda včera preto s okamžitou platnosťou rozhodla o plošnom zákaze predaja tvrdého alkoholu v stánkoch. Prevádzkovatelia stánkov s občerstvením či iných mobilných prevádzok nesmú rozlievať a predávať liehoviny a tuzemák s obsahom alkoholu vyšším ako 30 percent.

Krízový štáb nevylúčil, že jedovatý alkohol pochádza zo zahraničia. Niektoré správy hovorili o tom, že sa rozšíril z vietnamskej komunity. Podľa toxikologického a informačného centra sa účinky metanolu prejavia do 72 hodín. Jeho účinky údajne zoslabuje čistý alkohol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu