Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hygienici si posvietia na alkohol v regiónoch pri hraniciach s ČR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA - Regionálne úrady verejného zdravotníctva SR skontrolujú pohostinstvá, krčmy a stánky v regiónoch v blízkosti Moravy v reakcii na situáciu v Českej republike, kde na otravu alkoholom zomrelo už niekoľko ľudí. Kontroly nariadil Úrad verejného zdravotníctva SR a majú sa v rámci nich robiť aj náhodné odbery vzoriek alkoholu, vodky a rumu, na kontrolu na obsah metylalkoholu.

"V prípade zistenia podozrivého alebo nelegálneho alkoholu bude predaj zakázaný na mieste a budú o tom informované príslušné orgány colnej správy," informovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická. Zároveň pripomenula, že kontrola predaja nelegálneho alkoholu je v prvom rade v kompetencii orgánov colnej správy.

Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa zatiaľ na Slovensku pančovaný tvrdý alkohol obsahujúci metanol nezaznamenal. Počet obetí otráveného alkoholu v Česku sa dnes zvýšil na deväť. Výsledok pitvy u troch ďalších ľudí môže tento počet zvýšiť na 12. V nemocniciach po celej krajine leží ďalších viac než 20 ľudí s otravou, viacerí sú v kritickom stave.

Prípady otravy toxickým alkoholom zaznamenali na prelome augusta a septembra aj v Poľsku. Nie je však jasné, či úmrtia v Poľsku majú niečo spoločné s otravami metylalkoholom na území ČR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu