Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Kaliňák: Objektívnu zodpovednosť chceme, ale nemáme peniaze

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O využívanie inštitútu objektívnej zodpovednosti má rezort vnútra záujem, no pre nedostatok peňazí bude musieť počkať a možno aj prejsť úpravami.

 "Zisťujeme, či nevieme nájsť nejakú lacnejšiu alternatívu," povedal minister vnútra Robert Kaliňák. Tvrdí, že ustanovenie o objektívnej zodpovednosti chcú určite využiť. "My sa k nemu určite dostaneme, ale musíme sa prispôsobiť adekvátne súčasnej situácii," dodal. Pripustil tiež, že systém možno istú úpravu, teda prispôsobenie podmienkam, zažije.

Hlavným problémom je podľa ministra vnútra nedostatok peňazí. "Nechcem byť kaziteľom projektov, ktoré sme zdedili, ale základným problémom je, že niekto nedoručil peniaze k tomuto projektu a bez peňazí sa ten projekt robiť nedá," mienil Kaliňák. Využívanie objektívnej zodpovednosti umožňuje novela zákona o cestnej premávke platná od 1. júla. Za dopravné priestupky je tak zodpovedný majiteľ auta, polícii navyše umožňuje trestať priestupky bez toho, aby museli auto zastaviť. Denník SME v pondelok informoval, že doteraz policajti neposlali poštou ani jednu pokutu. Chýba totiž technika, ktorá celý proces urobí automatickým. Kaliňák priznáva, že projekt objektívnej zodpovednosti nemal byť o tom, či budú policajti ručne lepiť obálky a posielať pokuty poštou. "Mal to byť automatizovaný systém, ktorý je sám schopný odoslať všetku poštu," povedal.

Podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej polícia v súčasnosti zhromažďuje údaje, ktoré sú potrebné na to, aby mohli zadať požiadavku obstarať automatizovaný systém. "Uvedenú činnosť nemožno vynechať či urýchliť, je dôležitá predovšetkým z hľadiska budúceho optimálneho fungovania systému," ozrejmila. Podľa nej ide o veľmi komplikovaný informačný systém, ktorý by mal spolupracovať s mnohými už existujúcimi systémami polície po celom Slovensku. Baloghová uvádza v tejto súvislosti ako príklad Maďarsko, "kde štádium príprav do oficiálneho spustenia obdobného systému riešenia objektívnej zodpovednosti trvalo až tri roky," dodala. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu