Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SDKÚ: Kaliňák by mal prenechať verejné obstarávanie iným rezortom

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Masové pripomienkovanie a kritika novely zákona o verejnom obstarávaní zo strany členov vlády potvrdilo, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) nedokáže presadiť čokoľvek si zaumieni.

Tvrdia to poslanci SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý (obaja SDKÚ-DS), ktorí však nevylúčili, že sa za tým môže skrývať aj mocenský boj vo vládnej strane Smer-SD.

"Myslím si, že viacerí ministri si uvedomili, že ak tento zákon prejde a o niekoľko rokov Európska komisia zoškrtá desiatky, možno stovky miliónov eur v ich operačných programoch, tak na zodpovednosť, možno aj právnu, nebude už nikto volať ministra Kaliňáka ako gestora novely, ale bude volať ich. Preto aj v pude sebazáchovy si myslím, že viacerí k tomu pristúpili," povedal dnes na brífingu Beblavý.

Podľa poslancov SDKÚ-DS by Kaliňák mal prenechať novelizáciu tohto zákona ministerstvu spravodlivosti, alebo rezortu financií, ktoré sú v tejto oblasti kompetentnejšie. Ministerstvo spravodlivosti má podľa Žitňanskej pre zmeny v tejto oblasti lepšie kapacity a rezort financií bude zase motivovaný snahou dosiahnuť reálne šetrenie. "Myslím si, že Kaliňák vie, že túto hru prehral a najsprávnejšie riešenie je, aby on už druhé kolo ani neskúšal," doplnil ju stranícky kolega.

Hoci vládne ministerstvá sa pri svojej kritike Kaliňákovej novely zamerali hlavne na kritiku inštitútu strategickej zákazky, podľa Beblavého má právna norma aj ďalšie významné nedostatky. Zaraďuje sem napríklad zámer vytvoriť elektronické trhovisko, ktoré podľa neho vytvára priestor pre manipuláciu a monopolizáciu.

Aj podľa opozičnej SaS predložená novela je v rozpore prísľubmi vlády o efektívnom nakladaní s verejnými prostriedkami a zvýšení transparentnosti. "Je mimoriadne smutné, že normu s takýmito kontroverznými účinkami pretláča práve minister vnútra," píše sa v oficiálnom stanovisku liberálov.

Kaliňákova novela narazila na vlnu kritiky zo strany vládnych rezortov v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ministerstvo hospodárstva napríklad žiada strategické zákazky preformulovať, alebo úplne vypustiť z novely. Nastavenie podmienok môže byť podľa neho európskymi inštitúciami vyhodnotené ako v rozpore s platnou legislatívou. Rezort pôdohospodárstva zase požaduje výnimku, aby pod strategické zákazky nespadali zákazky financované z eurofondov.

"Návrh znenia ustanovenia umožňuje bez akéhokoľvek zastierania korupciu a klientelizmus, napríklad aj tým, že verejný obstarávateľ určuje rozsah a okruh záujemcov, čo je v rozpore s proklamovaným účelom tejto novely," argumentuje rezort hospodárstva na margo strategickej zákazky. Samotný minister hospodárstva Tomáš Malatinský (Smer-SD) napriek tomu poukázal, že novelu zákona o verejnom obstarávaní považuje za vážnu a potrebnú zmenu. "Pravdou je, že je to veľmi kontroverzný zákon a je na to množstvo názorov. Bude ťažké hľadať kompromis," povedal dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu