Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štrajk slovenského školstva podporuje aj zahraničie, medzi inými i Česko

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pripravovaný jednodňový výstražný štrajk zamestnancov školstva na Slovensku podporujú viaceré zahraničné odborové zväzy. Po tom, čo o slovenskom štrajku na svojej internetovej stránke informovala Európska odborová rada pre vzdelávanie, poslali Odborovému zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV) podporné listy odborári z Holandska, Francúzska, Malty, Litvy, Českej republiky či Poľska.

 "Litovský odborový zväz učiteľov podporuje vaše požiadavky. Môžeme poslať list vláde Slovenska ako podporu vašich snáh," napísal Litovský odborový zväz učiteľov.

Podľa korešpondencie, ktorú poskytla Eva Čahojová z OZ PŠaV na Slovensku, sú starosti aj požiadavky Francúzov podobné tým slovenským. Od Slovenských kolegov si dokonca vyžiadali viac informácií o situácii učiteľov v krajine. "Máme záujem o viac informácií o situácii učiteľov na Slovensku, špeciálne na stredných školách a o podrobných požiadavkách, ktoré predkladáte pre podporu a zvýšenie statusu učiteľskej profesie,” uviedol francúzsky odborový zväz SNES-FSU. Činnosť odborov je podľa Francúzov nutná vždy, keď je treba obhájiť práva učiteľov a zamestnancov vo vzdelávaní.

V situácii slovenských učiteľov sa našli aj odborári z Poľska, združení v SKOiW NSZZ Solidarnosc. "Dnes odbory v prevažnej časti európskych krajín čelia úsporným opatreniam vlád. V Poľsku Solidarnosc bojuje proti neoliberálnej politike poľskej vlády, zatváraniu škôl, novej podobe národného kurikula, ktoré obmedzuje učiteľský úväzok, privatizuje verejné školy a nevedie sociálny dialóg. Rozumieme vaším požiadavkám. Ak vieme pomôcť v akejkoľvek podobe, dajte nám vedieť," napísali Poliaci.

Odborári zo Slovenska vyhlásili jednodňový výstražný štrajk na 13. septembra, podporu im vyjadrilo aj Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek či Nové školské odbory. Učitelia sa chystajú zatvoriť školy od 6:00 do 18:00 presne po roku od protestného stretnutia pred Úradom vlády SR. Rozhodli sa tak z dôvodu, že rokovania zástupcov zväzu s ministerstvom školstva ani za rok nepriniesli očakávané výsledky. Od protestnej akcie očakávajú najmä vyššie mzdy. Štrajk bude v materských, základných, stredných aj vysokých školách, kde majú odbory 50-tisícovú členskú základňu. Školy budú informovať rodičov o vyučovaní, respektíve jeho zrušení podľa počtu zamestnancov, ktorí sa na štrajku zúčastnia.

Jedným z dôvodov na štrajk je aj predložený návrh rozpočtu SR na roky 2013 až 2015 v rezorte školstva. Odbory žiadajú upraviť rozpočet tak, aby reálne platy zamestnancov v školstve porástli budúci rok minimálne o 10 percent. Taktiež volajú po úprave systému odmeňovania, ktorý by zabezpečil pedagogickým a odborným zamestnancom platy na úrovni 1,2 až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Pre odborárov je prioritou aj celkové systémové navýšenie financií do školstva tak, aby bol podiel z HDP do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu