Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Štrajk učiteľov: Zatvorených zostane až 90 percent škôl, zapoja sa aj vysoké!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Štvrtkový štrajk školských odborárov, na ktorom odmietli účasť katolícke školy, podporia aj súkromné a časť vysokých škôl. Konkrétny zoznam však odbory zverejňovať nebudú.

Odborári vyhlásili jednodňový výstražný štrajk na štvrtok 13. septembra. Podľa predbežných informácií sa zapojí približne 90 percent základných a viac ako 80 percent stredných škôl. DO štrajku sa zapoja aj  vysoké školy, predbežne dnes poobede ich počet bol 5, čiže okolo 30 percent. . Učitelia sa chystajú zatvoriť školy od 6:00 do 18:00 presne po roku od protestného stretnutia pred Úradom vlády SR. Rozhodli sa tak preto, že rokovania zástupcov zväzu s ministerstvom školstva ani za rok nepriniesli očakávané výsledky.

Od akcie očakávajú najmä zvýšenie mzdy o 10 percent. Štrajk plánujú v materských, základných, stredných aj vysokých školách, kde majú odbory 50-tisícovú členskú základňu. Školy budú informovať rodičov o vyučovaní, respektíve jeho zrušení podľa počtu zamestnancov, ktorí sa na štrajku zúčastnia.

Jedným z dôvodov na štrajk je aj predložený návrh rozpočtu SR na roky 2013 až 2015 v rezorte školstva. Odbory žiadajú upraviť rozpočet tak, aby reálne platy zamestnancov v školstve vzrástli budúci rok minimálne o 10 percent. Taktiež volajú po úprave systému odmeňovania, ktorý by zabezpečil pedagogickým a odborným zamestnancom platy na úrovni 1,2- až dvojnásobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Pre odborárov je prioritou celkové systémové zvýšenie financií do školstva tak, aby bol podiel z HDP do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ.

Cirkevné školy štrajk nepodporia

Združenie katolíckych škôl Slovenska odmietlo účasť na štrajku s tým, že si cirkevné školy nechcú urobiť z detí a ich rodičov rukojemníkov. Súkromné školy sympatizujú s protestom napriek tomu, že odborári ešte začiatkom roka žiadali zakotviť do vládneho programu, aby štát neprispieval neštátnym školám na mzdy ich učiteľov. Repčíková argumentuje, že súkromný sektor plní úlohy štátu a v mnohom je na ňom aj životne závislý. Podľa nej súkromné školy poskytujú vzdelávanie tam, kde ho štát nedokáže, alebo nechce poskytnúť, a tak umožňujú občanom slobodnú voľbu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu