Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Osobnosti žiadajú premiéra, aby odvolal ministerku kultúry

Alena Hanáková
Alena Hanáková (Zdroj: IDNES)

PRAHA - Za neočakávaným náhlym piatkovým odvolaním riaditeľa Národného divadla v Prahe Ondřeja Černého môže byť policajné vyšetrovanie kvôli údajne nekalým machináciám v súvislosti so Štátnou operou. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes priniesol internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka.

 

Práve nominantom tejto strany je šéfka rezortu kultúry Alena Hanáková, ktorá doterajšieho šéfa prvej divadelnej scény krajiny odvolala z funkcie. Samotný Černý však tvrdí, že o žiadnom vyšetrovaní nevie, so žiadnym vyšetrovateľom nehovoril a celú spojitosť označuje za hľadanie náhradného dôvodu svojho odvolania.

Policajná hovorkyňa Jana Rösslerová však pre iDNES.cz potvrdila, že polícia skutočne preveruje od 23. júla trestné oznámenie na odvolaného riaditeľa, ktoré podali na obvodné štátne zastupiteľstvo kvôli porušeniu povinnosti pri správe cudzieho majetku. Úkony trestného konania sa však ešte nezačali, dodala.

Časť významných osobností českej kultúrnej scény prijala odvolanie Černého z funkcie so značnou nevôľou a v nedeľu reagovala zverejnením otvoreného listu premiérovi Petrovi Nečasovi. V dokumente, ktorý signatári zverejnili na internete a medzičasom sa k nemu pripojilo viac ako 2200 ľudí, vrátane hercov, operných spevákov, baletných umelcov a tanečníkov, režisérov, dramaturgov, historikov umenia, scénografov, kurátorov i študentov, sa zdôrazňuje, že k odvolaniu prišlo bez udania akýchkoľvek konkrétnych a relevantných dôvodov. Na miesto odvolaného riaditeľa bol dosadený ekonomický námestník rezortu kultúry Martin Sankot, ktorý podľa vlastných slov zavítal do divadla iba niekoľkokrát v živote a vôbec mu nerozumie.

"V tejto situácii sme nútení označiť celú vec za precedens vzťahu ministerstva kultúry nielen k Národnému divadlu, ale k správe celého kultúrneho bohatstva tejto krajiny. Ide o prejav absolútnej nekompetentnosti, arogancie a mocenských manierov, ktoré sa, aj keď z ľudského a celospoločenského pohľadu nemajú obdoby - stávajú normou. Celá táto kauza je iba vrcholom ľadovca. To, čo je pod hladinou, nemá s potrebami a záujmami kultúry vôbec nič spoločné," uvádza sa v texte listu predsedovi vlády ČR.

Signatári v ňom Petra Nečasa dôrazne žiadajú o okamžité odvolanie ministerky kultúry Aleny Hanákovej, pretože "opakovane preukázala svoju úplnú nespôsobilosť viesť tento rezort". Súčasne vyjadrujú nádej, že si premiér uvedomí vážnosť situácie a pristúpi k nej s primeranou zodpovednosťou.

List ako prví podpísali riaditeľ DILIE Jiří Srstka, riaditeľka Divadla Na Zábradlí Doubravka Svobodová, riaditeľka centra ProCulture Marta Smolíková, akademický maliar Antonín Střížek, riaditeľ divadla Archa Ondřej Hrab, riaditeľ Švandovho divadla Daniel Hrbek či skladateľ, huslista a spevák skupiny Čechomor Karel Holas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu