Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tresty pre užívateľov marihuany by sa mohli znížiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tresty pre užívateľov marihuany na Slovensku by sa mohli v budúcnosti znížiť. Takúto možnosť v súčasnosti analyzuje ministerstvo spravodlivosti (MS). Hoci ešte nepracuje na konkrétnej právnej úprave, v budúcnosti by mohol byť Trestný zákon voči užívateľom takzvaných mäkkých drog zhovievavejší.

"Aplikačná prax potvrdzuje, že súčasné tresty vo viacerých prípadoch zbytočne kriminalizujú mladých ľudí, ničia im budúcnosť, prispievajú k preplnenosti väzníc. Preto musí dôjsť k zmenám v tejto oblasti. Vzhľadom na preukázané škodlivé účinky užívania marihuany však neplánujeme ísť nezodpovednou cestou úplnej dekriminalizácie marihuany," uviedla štátna tajomníčka MS SR Monika Jankovská.

Ministerstvo podľa nej uvažuje napríklad o tom, že by šlo cestou alternatívnych trestov, respektíve využívania rozličných odklonov. "Tvrdé tresty odňatia slobody by mali byť, pokiaľ ide o drogovú trestnú činnosť, vyhradené prevažne pre dílerov a nie pre bežných užívateľov drog, ktorí viac ako trest potrebujú od spoločnosti pomoc," poznamenala Jankovská.

O tom, že tresty za užívanie marihuany sú v súčasnosti neprimerane prísne, hovoril krátko po voľbách aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Podčiarkol, že nesúhlasí s legalizáciou tejto drogy. Problém jej užívania však podľa neho nevyrieši ani vysoký trest.

"Ak sa ukazuje, že trestanie podľa Trestného zákona nemá na užívateľov marihuany prakticky žiadny vplyv, uvažujme o tom, že by išlo iba o priestupok, prípadne hľadajme iné formy prevencie. Možno by sme podstatne lepšie výsledky dosiahli účinnou informačnou kampaňou a alternatívami pre mladých ponúkajúcimi rovnaké potešenie ako pozdvihnutie z marišky," napísal vo svojom blogu Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu