Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový Zákonník práce nepoteší: Do dvoch rokov žiadne odstupné!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Novým Zákonníkom práce sa budeme riadiť od januára 2013. Jeho finálna podoba stále ešte nie je dohodnutá. Ak partneri zo svojich požiadaviek neustúpia, rozhodne za nich vláda. Najväčšou zmenou bude opäť možnosť súbehu výpovednej lehoty a odstupného.

Zástupcovia vlády, odborári, zamestnávatelia či cirkevní predstavitelia stále rokujú o jednotlivých ustanoveniach novely Zákonníka práce. V rámci Rady solidarity a rozvoja existujú ešte stále nezrovnalosti v štyroch tematických okruhoch. Ak nedospejú k dohode, a bude jasné, že na určité veci neexistuje spoločný názor, rozhodne o nich vláda sama. Premiér Robert Fico zároveň zdôraznil, že je ochotný zmeniť časť novely, na ktorej sa dohodli partneri, ale aj ustanovenia, ktoré prijala vláda mimo súhlasu všetkých partnerov.

Predseda vlády SR Robert Fico a prezident KOZ SR Miroslav Gazdík
Zobraziť galériu (2)
Predseda vlády SR Robert Fico a prezident KOZ SR Miroslav Gazdík  (Zdroj: TASR)


Ide o definíciu závislej práce, reťazenie závislých pracovných pomerov na dobu určitú, reprezentatívnosť odborovej organizácie a možnosť zhoršiť podmienky pre zamestnancov kolektívnou zmluvou.

Rozmenené na drobné.

Odborári chcú práca na dobu určitú maximálne dvakrát počas dvoch rokov, zamestnávatelia by prijali trikrát počas troch rokov.

Odborári chcú dosiahnuť, aby zamestnanci neboli nútení pracovať na živnosť, no zamestnávatelia si myslia, že je to obmedzovanie slobody podnikania.

Odborári žiadajú do Zákonníka práce vsunúť zákaz práce v obchodných reťazcoch počas sviatkov. Rezort práce však túto zmenu do novely zákonníka doposiaľ nezapracoval. „Keď si spomenieme na hlasovanie o Zákonníku práce z predminulého roka, tak celý klub Smer-SD zahlasoval za takéto ustanovenie," povedal prezident KOZ Miroslav Gazdík. Ako dodal, v súčasnosti sily v parlamente nasvedčujú tomu, aby sa za takúto zmenu zahlasovalo.

Odborári sa aj naďalej snažia o zvýšenie mzdy za nadčasovú prácu ešte o 10 %. Po novom by zamestnanci mohli dostávať viac ako 25-% príplatok. Podľa Gazdík by tak bol zamestnávateľ  motivovaný zvážiť, či preňho nebude výhodnejšie zamestnať ďalšieho pracovníka, ktorý je evidovaný ako nezamestnaný.

Aj problematiku práce na dohodu, ktorú sa odborári snažili neúspešne zrušiť, považujú za otvorenú. Odborári chcú pre dohodárov vybojovať stravné, dovolenky, ale aj výpovednú lehotu. Zamestnávatelia nesúhlasia, pretože tak by sa dohody stali menej flexibilné.

Zatiaľ sa Rada solidarity a rozvoja zhodla na ponechaní maximálnej výšky ročných nadčasov na 150 hodinách. Pôvodne sa navrhovalo len 100 hodín. Rovnako dospela k dohode aj v prípade súbehu výpovednej lehoty zamestnanca a odstupného. Tu sa rozhodlo o tom, že zamestnanec pracujúci pre jednu firmu menej ako 2 roky nedostane žiadne odstupné a nárok majú iba na výpovednú lehotu. Ak odpracujete dva roky až dvadsať rokov, získate dvojmesačné odstupné. Ak ste vo firme viac ako 20 rokov, máte nárok na trojmesačné odstupné.

K novele Zákonníka práce sa posledný krát stretne tripartita 20. augusta. O dva dni neskôr predloží minister práce jej finálnu podobu na výjazdovom rokovaní vlády SR v okrese Nitra. Do 1. čítania v NR SR sa má zákon dostať v septembri a po následných čítaniach a schválení parlamentom by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu