Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zvýšenie maximálneho odstupného pocítia rozpočty obcí už na budúci rok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Úprava poskytovania odstupného v rámci novely Zákonníka práce (ZP) bude mať dopad na rozpočty miest a obcí už na budúci rok. Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Dvonča sa totiž zvýšenie maximálneho odstupného z 3 na 4 mesiace môže prejaviť pri prípadnom znižovaní počtu pedagogických pracovníkov.

"Je dosť veľký predpoklad, že v tom množstve sa nájdu aj kategórie pracovníkov, ktorí tam pracujú 20 rokov, a tam to navýšenie odstupného v podstate je," povedal po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) Dvonč.

Dosiaľ mali zamestnanci pracujúci u jedného zamestnávateľa viac ako 5 rokov nárok na 3-mesačné odstupné. Po novom budú mať po 20 rokoch nárok už na 4 mesiace.

V rámci súbehu odstupného a výpovednej lehoty sa dnes tripartita nezhodla na žiadnych nových úpravách v novele. Nárok na odstupné tak budú mať len pracovníci, ktorí pre zamestnávateľa pracujú nepretržite viac ako dva roky. Najvyššie štvormesačné odstupné dostanú zamestnanci, ktorí robili pre jednu spoločnosť viac ako 20 rokov.

Po diskusiách a rozporovom konaní ZMOS podporilo návrh zákona. Združenie presadzovalo najmä zmeny v oblasti práce na dohodu, výkonu práce vo verejnom záujme a v rámci otázky odstupného pre hlavných kontrolórov. "Kontrolóri sú volení na 6 rokov, to znamená na dobu určitú. Sme toho názoru, že odstupné by nemali dostávať, pretože ich pracovný pomer sa skončí tým dňom, dokedy majú pracovnú zmluvu," konštatoval Dvonč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu