Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda chce gastráče minimálne za 3 eurá, jedlo v reštauráciách vraj zdraželo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Najnižšia hodnota gastrolístkov by mohla byť od septembra tri eurá. Navrhuje to ministerstvo práce s odvolávaním sa na rast cien jedál a nápojov v reštauráciách. V skutočnosti denné menu s nápojom za 3 eurá dostanete málokde.

Zákon hovorí, že zamestnávateľ musí uhradiť najmenej 55 percent hodnoty gastrolístka. Ako napísali Hospodárske noviny, zástupcovia zamestnávateľov zo zdraženia gastrolístkov nadšení nie sú. „Vláda by nemala prijímať ďalšie opatrenia, ktoré zvýšia náklady podnikateľov,“ reagoval tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Marián Hošták pre hnonline. Zmena by sa mala dotknúť podľa návrhu ministerstva takmer 320-tisíc zamestnancov.

Zamestnancov, ktorí už dnes dostávajú gastrolístky vo vyššej než minimálne stanovenej hodnote, sa zmenu netýka. Za tých, čo dostávajú poukážky v minimálnej hodnote, budú musieť firmy doplácať rozdiel približne osem centov. Hošták si myslí, že nárast zasiahne najmä stredné a veľké firmy. „Ak má podnik dvetisíc zamestnancov, tak to zvýšenie určite pocíti. To sa možno prejaví na odmenách či zamestnanosti.“

Vláda chce gastráče minimálne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: lad)

Šéf Odborového zväzu KOVO Emil Machyna vyššiu hodnotu gastrolístkov schvaľuje, pretože ceny potravín rastú. Nevidí ani zaťaženie pre zamestnávateľov, pretože tí majú na stravovanie vyčlenenú časť peňazí aj v sociálnom fonde.

S výmenou starých gastrolístkov za nové, podľa prezidenta Asociácie emitentov stravovacích poukážok Štefana Petríka problém nebýva. „Prax z minulosti ukázala, že klienti zmenu neaplikujú hneď, ale postupne,“ hovorí. Podľa Petríka bude zvýšenie zaujímavé pre živnostníkov, ktorí si môžu kúpiť lístky až za štyri eurá a odpísať ich z daní.

Okrem gastrolístkov sa zvýšia aj diéty na domácich služobkách. Ak ste na ceste od 5 do 12 hodín, máte nárok na 4 eurá, ak 12 – 18 hodín, tak 6 eur a ak sa zdržíte viac ako 18 hodín budete mať  nárok na stravné vo výške 9,3 eura.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu