Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mladí by podľa Mihála mali začať sporiť v 2. pilieri čo najskôr

Jozef Mihál
Jozef Mihál

BRATISLAVA - Ak vláda Roberta Fica zavedie dobrovoľný vstup mladých ľudí do druhého piliera až do ich 35 rokov, tak by podľa poslanca Národnej rady SR Jozefa Mihála (SaS) mali mladí ľudia v prípade ich záujmu o druhý pilier do systému starobného sporenia vstúpiť čo najskôr.

„Čím skôr začnú sporiť, tým viac si na svoj dôchodok nasporia,“ povedal v rozprave. Od začiatku apríla tohto roka pritom mladí ľudia vstupujú do druhého piliera automaticky po zamestnaní sa, pričom majú dva roky možnosť z tohto systému vystúpiť. Mihál tiež upozornil na to, že po otvorení kapitalizačného piliera si môže začať na penziu sporiť 150-tisíc mladých ľudí, ktorí do druhého piliera nevstúpili v čase, keď bol pre nich vstup dobrovoľný.

Prvý, štátny dôchodkový pilier bol podľa Mihála nastavený v roku 2004 nad možnosti slovenskej ekonomiky. „Stala sa chyba a bolo by dobré ju napraviť,“ povedal. Ocenil preto návrh vlády, aby sa v priebežnom pilieri zmenila valorizácia dôchodkov, dôchodkový vek sa naviazal na priemerný vek dožitia a zaviedla sa vyššia solidarita. „Buďme realisti, musíme to urobiť,“ povedal exminister. Prvý dôchodkový pilier by podľa Mihála bez týchto nevyhnutných zmien „neprežil“.

„Viera v spásonosnosť prvého piliera o dvadsať, tridsať rokov je bludom, ktorý by mal byť liečený elektrošokmi,“ uviedol v rozprave poslanec Peter Osuský (SaS). Poslanec Peter Pollák (OĽaNO) upozornil na to, že zvýšením odvodového zaťaženia z príjmu z dohôd sa vláda nedotkne len bohatých ľudí, ale aj študentov, dôchodcov a nezamestnaných, ktorí si na dohody privyrábajú.

Dôchodky sa majú v najbližších piatich rokoch zvyšovať o rovnakú pevnú sumu. Tá bude čoraz viac závisieť od medziročnej inflácie a čoraz menej od rastu priemernej mzdy na Slovensku. Od roku 2018 sa majú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov. Ďalším opatrením v prvom pilieri je to, že sa bude od roku 2017 postupne zvyšovať dôchodkový vek. Ten sa totiž naviaže na strednú dĺžku života, čo znamená, že s predlžujúcou sa strednou dĺžkou života sa bude zvyšovať aj vek odchodu do dôchodku.

Do štátneho, priebežného dôchodkového piliera sa má zaviesť viac solidarity a menej zásluhovosti. Vyššia solidarita sa má prejaviť u tých ľudí, ktorí zarábajú menej ako priemernú mzdu na Slovensku, čo bolo vlani 786 eur. Naopak, menej zásluhovosti kabinet Roberta Fica dopraje tým, ktorých zárobok je nad úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu