Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarská vláda nerozhodla o zvýhodnenej 5% DPH na potraviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda síce dnes rokovala o zvýhodnenej 5-% sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny, ktorých ceny pre sucho, nedostatok krmiva a rast cien elektriny dramaticky vzrastú, ale nerozhodla v tejto záležitosti. Vyhlásil to v Budapešti minister pre rozvoj vidieka Sándor Fazekas.

Podľa maďarského servera Index.hu šéf rezortu povedal, že kabinet zvažoval aj túto možnosť, no vyžiadal si ešte ďalšie analýzy vplyvov takéhoto opatrenia. Vláda rozhodla o pomoci farmárom na zmiernenie následkov sucha, ktoré v tomto roku v dôsledku nedostatku krmiva postihlo najmä chovateľov zvierat. Kabinet zriadil fond, z ktorého sa budú vyplácať škody, ktoré farmári musia preukázať. Podľa pozorovateľov však tento fond pokryje iba zhruba štvrtinu očakávaných škôd.

Maďarský ľavicový denník Népszava dnes napísal, že producenti mäsa, hydiny a mlieka sa v záujme zníženia DPH obrátili listom na ministra hospodárstva a kompetentné orgány. Denník pripomenul, že kabinet by mohol pristúpiť k zníženiu DPH, ktorá od začiatku tohto roka vzrástla z pôvodných 25 % na 27 %, aj keď vzhľadom na výpadky príjmov štátneho rozpočtu vláda dosiaľ neprejavila ochotu na takýto krok.

Producenti vyjadrili názor, že znížením DPH základných potravín by sa zmiernil rast cien. Pripomenuli, že priemerná DPH na potraviny v Európe je 9 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu