Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sprisahanie voči Sokolovi? Audítorka podľa Čarnogurského klamala!

Ján Sokol
Ján Sokol (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Audítorka, ktorá kontroluje hospodárenie v Trnavskej arcidiecéze v rokoch 2002-2008, klamala o tom, že suma, ktorú spoločnosť Tesco darovala cirkvi pri kúpe pozemkov na Zlatých pieskoch, bola prevedená na účet Vatikánskej banky, ktorý má vlastniť emeritný arcibiskup Ján Sokol.

Na tlačovej besede o tom dnes informoval Občiansky výbor za objektívne informovanie verejnosti.

„Ak audítorská spoločnosť tvrdí, že boli poukázané (peniaze do Vatikánskej banky, pozn. red)..., tak tá audítorka klame. My máme informácie, že nie. Bolo by dobré, ak by to tá audítorská spoločnosť dokázala,“ vyhlásil dnes právny zástupca občianskeho výboru Ján Čarnogurský. Informácie o prevode peňazí zverejnil minulý týždeň denník Sme. Čarnogurského syn právne zastupuje Sokola v spore s časopisom .týždeň. Podľa Jána Čarnogurského to nemá súvis s dnešnou tlačovou besedou. Argumentoval, že každý z nich má vlastnú firmu.

Výbor dnes predložil ako dôkaz viaceré dokumenty, medzi nimi aj darovaciu zmluvu medzi Trnavskou arcidiecézou a spoločnosťou Tesco Stores SR. Podľa nej dostala cirkev od Tesca dar vo výške 10 miliónov slovenských korún. Z dokladov tiež vyplýva, že diecéza za pozemky dostala vyše 5,3 milióna libier. Ďalší doklad informuje o zoznamoch účtov Trnavskej arcidiecézy. Odkiaľ dokumenty členovia výboru získali, nechceli prezradiť. Podľa medializovaných zistení audítorky bolo v diecéze vedených viacero účtov, ktoré neboli vedené v oficiálnom účtovníctve arcidiecézy. Aj túto informáciu dnes výbor poprel.

Členovia výboru sa vyjadrovali aj k daru diecézy pre Občianske združenie Metropolitánik, ktoré v Jacovciach stavia domov dôchodcov. Podľa Sme odišlo v roku 2008 z neevidovaného účtu diecézy 20 miliónov slovenských korún. Predsedom združenia Metropolitánik bol Sokolov synovec Jozef, domov dôchodcov sa stavia v arcibiskupovej rodnej obci.

„Emeritný arcibiskup Ján Sokol finančne podporil výstavbu objektu, ktorý je spoločensky vysoko prospešný, nahradzuje chýbajúcu aktivitu štátu a objekt sa stavia viac ako dvakrát efektívnejšie, než podobné objekty stavia štát,“ vyhlásil dnes výbor. Peniaze daroval podľa výboru práve tomuto združeniu kvôli tomu, že synovcovi zrejme dôveroval. Spomínanú sumu získala diecéza od bezdetných manželov – zahraničných Slovákov z USA. Tí mali svoj majetok po smrti odkázať trom inštitúciám. Jednou z nich je katolícka cirkev, ďalšie dve sú podľa informácií výboru zahraničné. Ich testament nie je podľa členov výboru možné predložiť, keďže je v USA.

Výbor dnes novinárom poskytol aj vyhlásenie predsedu OZ Metropolitánik Ľubomíra Bošanského z 25. 7. 2012, podľa ktorého je domov dôchodcov v Jacovciach ukončený na 80 percent. Podľa jeho vyjadrenia bolo na projekte doteraz preinvestovaných 1.550.000 eur. Na dokončenie je pritom potrebných ešte asi 550.000 eur. „Predpokladané náklady stavby spolu činia 2.100.000 eur s DPH,“ informoval výbor. V objekte bude 70 lôžok pre klientov.

Audítorka Mária Plešková zo spoločnosti KLT AUDIT dnes uviedla, že sa dištancuje od doterajšieho zverejňovania akýchkoľvek, dokonca skresľujúcich informácií ohľadom podnetu, ktorý podala na Generálnu prokuratúru v súvislosti s auditom v Trnavskej arcidiecéze. Podnet podľa vlastných slov podala, keďže jej to ukladá zákon a očakáva, že skutočnosti, ktoré sú v ňom uvedené, budú podľa zákona aj riadne preverené a vyšetrené. "Vyhlasujem, že som médiám nikdy neposkytla znenie podnetu a ani žiadne skutočnosti v ňom uvedené. Profesionálna zodpovednosť audítora mi nedovoľuje vyjadrovať sa k akýmkoľvek detailom podaného podnetu," reagovala dnes audítorka s tým, že na tvrdenia Čarnogurského nemá dôvod žiadnym spôsobom reagovať.

Občiansky výbor uviedol, že zasiahol, keďže sa v médiách šíria hrubo skreslené informácie. V minulosti tiež vystúpil na obranu Sokola.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu