Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odtajnený dokument odhaľuje prehnitú cirkev: Účty riadil Sokolov eštebák!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA, TA3)

TRNAVA – Pochybné hospodárenie na Trnavskej arcidiecéze nemá konca! Na verejnosť sa dva mesiace od odvolania arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý otvorene kritizoval kroky svojho predchodcu Jána Sokola, dostal ďalší dokument. Trinásť rokov starý list prináša informácie o takmer stovke neevidovaných účtov, nevýhodných zmluvách a pochybnom spravovaní financií arcidiecézy bývalým agentom ŠtB Štefanom Náhlikom. Informácie o tom priniesol časopis.týždeň a televízia TA3.

Rímskokatolícka cirkev sa naďalej zmieta v škandále, ktorý sa prevalil po tom, čo bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák upozornil na nekalé praktiky jeho predchodcu Jána Sokola. Najnovšie sa na verejnosti objavil list z roku 1999. Jeho autorom je biskup Trnavskej arcidiecézy Dominik Tóth, ktorý mal mať na starosti financie.

V skutočnosti však počas Sokolovho pôsobenia v Trnave mal o financiách rozhodovať Štefan Náhlik. Ten je vo zväzkoch Ústavu pamäti národa evidovaný ako agent Štátnej bezpečnosti pod krycím menom Reholník alebo Rubens. Podľa listu, ktorý pred 13 rokmi s výčitkami a poľutovaním adresoval Tóth Náhlikovi, mal tento muž dosah na účty a disponoval cirkevnými peniazmi. Bývalý eštebák pritom ani nebol zamestnancom úradu.

Odtajnený dokument odhaľuje prehnitú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚPN)


Náhlik mal mať v rokoch 1997-2009 dokonca kontrolu aj nad neoficiálnymi účtami Trnavskej arcidiecézy. Malo cez ne prejsť až vyše 24 miliónov eur. V jednej zo slovenských bánk mala arcidiecéza viac ako 80 bankových účtov, oficiálne účtovníctvo však neeviduje ani jeden z nich. „Žalujem na Vás, pán Náhlik, že Vy ste vtiahli otca arcibiskupa do svojich majetkových záujmov (...) Vy mu máte len pomáhať a nie strhnúť ho do svojich záujmov,“ píše v liste Tóth.

Súčasné vedenie Trnavskej arcidiecézy sa k zverejneným informáciám vyjadrovať nechce. Emeritný arcibiskup Sokol, ktorý zastával funkciu arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy takmer dvadsať rokov, sa rozhovoru s redaktorom TA3 vyhol slovami, ktoré nápadne pripomínali komunistický režim. „Nie, nie, choďte preč. Zavolám na Vás SNB-ákov." Bývalý agent ŠtB Náhlik žije v zahraničí a s médiami odmieta komunikovať.

Odtajnený dokument odhaľuje prehnitú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TA3)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu