Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Štíhla aj bez diét: Obezitu vyrieši stres v tabletke, vďaka Slovákom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Hormón, ktorý zničí obezitu by mohol byť raz tým čarovným prútikom na štíhlu postavu. V súčasnosti je ale hormón oxytocín a jeho rôzne vplyvy na organizmus stále predmetom výskumu, ktorým sa už niekoľko rokov zaoberá Daniela Ježová z Ústavu experimentálnej endokrinológie Slovenskej akadémie vied.

Štíhla línia vďaka stresovému hormónu
Oxytocín máme v tele všetci a vylučuje sa najmä vtedy, keď sme v strese. „Typické účinky má oxytocín u žien - pri pôrode a dojčení. Menej známe je to, že sa vylučuje počas stresových situácií,“ opisuje funkcie hormónu v tele človeka Daniela Ježová. K poznatku, že oxytocín ovplyvňuje tukové tkanivo, prišiel tím vedcov pri skúmaní vplyvu stresu na organizmus.

„Prostredníctvom nášho záujmu o riešenie negatívnych dôsledkov stresu sme sa dostali ku skúmaniu účinkov oxytocínu na srdco-cievny systém a tukové tkanivo. Výsledky, ktoré sme získali nás nadchli, mali a majú veľký medzinárodný ohlas a zdá sa, že patria medzi také, ktoré možno považovať za prelomové.“

Tím vedkyne spolu s ďalším vedeckým tímom Štefana Zórada zistili, že oxytocín vylučovaný v strese, má vplyv na tukové tkanivo a tým aj na obezitu. No aj napriek tomu, že mnohí by prijali jednoduchý liek na odbúranie tukov, zatiaľ je Daniela Ježová v takýchto tvrdeniach veľmi opatrná. Hovorí, že cesta od objavu v laboratóriu k lieku, je veľmi dlhá. A problém vidí aj v tom, že v dnešnej dobe sa oxytocín podávať tabletkami nedá.

„Rozložil by sa v tráviacom trakte, no predpokladá sa, že ak sa definitívne potvrdí, že tento hormón môže liečiť obezitu, ďalší výskum a vývoj odkryje možnosti podávania podobnej látky tabletkou,“ objasňuje Daniela Ježová.

Štíhla aj bez diét:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

 

Možno raz bude menej infarktov
Výsledky výskumnej práce tímov z Ústavu experimentálnej endokrinológie publikoval prestížny časopis British Journal of Pharmacology. No nielen zistenie účinku oxytocínu na tukové tkanivo prinieslo slovenskej vede úspech, ale aj zistenie, že podávanie oxytocínu zmenšuje veľkosť infarktového ložiska na srdci. Tento poznatok získali spolu s kolegami z Ústavu pre výskum srdca SAV. Aj tu sa však vynára otáznik, kedy by mohol byť tento úspešný objav bežný v lekárskej praxi. Záujem oň je však obrovský a Daniela Ježová tak už v júli pocestuje do kanadského Toronta prednášať pred kapacitami z celého sveta na kongrese srdcových chorôb.

Profesorka farmakológie Daniela Ježová sa k svojej výskumnej práci na Ústave experimentálnej endokrinológie dostala cez konkurz a preto, že sa jej táto práca zdala záhadná a atraktívna. Začínala pod vedením známeho endokrinológa doktora Ladislava Mikulaja a jej prvé úlohy sa týkali výskumu náročných vypätých stavov organizmu napr. u parašutistov, vzpieračov alebo zápasníkov. Dodnes svoje rozhodnutie zasvätiť svoj život vede neoľutovala, a že bolo správne, potvrdzujú úspechy doma aj v zahraničí.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu