Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci sa opäť prekonali: Vytvorili teplotu 4 bilióny stupňov Celzia!

Neutróny a protóny sa vplyvom zrážky roztápajú
Neutróny a protóny sa vplyvom zrážky roztápajú (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Vedci prekonali ďalšiu hranicu. Tentokrát išlo o najvyššiu človekom dosiahnutú teplotu, ktorá v Brookhavenskom národnom laboratóriu vystúpila na rekordných štyri bilióny stupňov Celzia. Stalo sa tak pomocou relativistického urýchľovača ťažkých iónov.

V 3,86 kilometra dlhom urýchľovači vedci proti sebe vysielajú ióny zlata, ktoré sa potom zrážajú pri rýchlostiach približujúcich sa rýchlosti svetla. Zrážky majú tak vysokú energiu, že vo vnútri atómov dochádza k taveniu neutrónov a protónov. Vďaka tomu sa uvoľňujú nižšie elementárne častice - kvarky a gluóny a vytvára sa prvotná plazma, ktorá podľa fyzikov existovala milióntinu sekundy po Veľkom tresku a mala teplotu štyroch biliónov stupňov Celzia.

Tento rekord ale nemusí byť konečný, pretože vo Veľkom hadrónovom urýchľovači v CERN-e sa dajú pripraviť podobné zrážky. Tie však budú prebiehať až s trojnásobnou energiou a na dráhe dlhej 27 kilometrov. Podľa fyzičky Despiny Hatzifotiadouvej by tak bolo možné dosiahnuť až o 30 percent vyššej teploty.

A keďže svet ešte stále očakáva zverejnenie výsledkov nových výskumov v CERN-e, Guinnessov výbor zatiaľ teplotný rekord neuznal, uviedol portál Novinky.cz.

Najvyššia teplota

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu