Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lesoochranárske zoskupenie VLK chce zmenšiť Nízke Tatry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Radikálne zmenšiť Národný park Nízke Tatry (NAPANT) navrhuje Lesoochranárske zoskupenie VLK. Východná časť národného parku má dnes výmeru 33.209 hektárov (ha) a obrovské ochranné pásmo. Reálne je tu ale chránených len niečo vyše 200 ha rezervácií, uvádza Erik Baláž z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

"Radšej mať menej národných parkov ale dobre chránených, ako takúto frašku," konštatoval Baláž. "Preto navrhujeme vytvorenie jednej veľkej rezervácie s rozlohou 10.200 ha a samotný národný park radikálne zmenšiť."

Baláž upozornil, že za posledných osem rokov bol ťažbou dreva zničený jeden z najväčších komplexov prirodzených lesov na Slovensku. Tisíce ha starých lesov s unikátnymi druhmi padli za obeť ťažbe dreva a boli postriekané jedovatými pesticídmi. Podľa jeho ďalších slov "jedna z najväčších ekologických katastrof" za posledných 100 rokov bola vykonaná pod zámienkou boja s podkôrnym hmyzom a so súhlasom štátnych orgánov.

"Od roku 2004 pribudlo viac ako 5000 ha holín a nové holiny pribúdajú každodenne, vybudovaných bolo vyše 125 kilometrov nových ciest a zvážnic, opakovane boli letecky aplikované insekticídy na ploche viac ako 2000 ha a na ďalších niekoľko tisíc ha boli insekticídy aplikované pozemne," pokračoval bývalý riaditeľ NAPANTu Marián Jasík.

Podľa Michala Wiezika z Fakulty ekológie a environmentalistiky vo Zvolene zmiznutie citlivých druhov, spontánny nástup nepôvodných druhov, pokles zásob biogénnej hmoty, kolaps prirodzenej obnovy lesa a masívny rozvoj antropogénnej erózie dokazujú vysoký stupeň devastácie lesných ekosystémov. Ekologickí aktivisti aj vedci sa tak podľa Baláža zhodujú, že takýto národný park nemá zmysel a neplní funkcie, pre ktoré bol vyhlásený.

Ako Baláž upozornil, to, že podkôrny hmyz bol len zámienkou, je najlepšie vidieť v Tichej doline a v Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku - TANAPe. Je to podľa neho jediné veľké územie na Slovensku, kde sa od veternej kalamity v roku 2004 prakticky nezasahuje. Podkôrniková kalamita sa tu spontánne utlmila, pričom tu bez pričinenia človeka (a teda zadarmo) vzniká nový les.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu