Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Novinky v cestnom zákone: Od 1. júla sa pripravte na tieto zmeny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prekročili ste povolenú rýchlosť a vydýchli ste si, že vás nezastavila žiadna hliadka a pokuta je zažehnaná? Omyl, už o dva dni začína mať účinnosť novela zákona o cestnej premávke, ktorá umožňuje poslať pokutu majiteľovi auta poštou, a to aj v prípade, ak nesedel za volantom. Zmeny sa dotknú aj iných priestupkov.

Objektívna zodpovednosť znamená povinnosť držiteľa vozidla zabezpečiť dodržiavanie vybraných pravidiel cestnej premávky vodičom, ktorému vozidlo zveril. Za protiprávne konanie spáchané s jeho vozidlom bude totiž zodpovedný práve držiteľ vozidla, bez ohľadu na osobu vodiča vozidla. Nové povinnosti držiteľa vozidla sú platné od 1. júla tohto roku, kedy nadobúda účinnosť novela zákona o cestnej premávke.

"Objektívna zodpovednosť je nástroj štátu, ktorý efektívne núti vodičov dodržiavať konkrétne pravidlá cestnej premávky, aby nemohli jazdiť rýchlo, na červenú, zaparkovať kdekoľvek a pod. Inštitút objektívnej zodpovednosti sa bude viazať na porušenia pravidiel cestnej premávky, ktorých nedodržanie spôsobuje dopravné nehody s následkami na živote a zdraví a súčasne na tie, ktoré možno zaznamenať technickými prostriedkami," uviedol Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru. Týmto pravidlom po dobudovaní plne automatizovaného systému sa tiež očakáva pokles následkov dopravných nehôd na živote a zdraví rádovo o 30 až 40 percent.

Výška pokút za jednotlivé správne delikty bude striktne určená, policajný orgán nebude oprávnený uložiť inú pokutu ani prihliadať na žiadne okolnosti alebo osobu páchateľa.

  • prekročenie rýchlosti v obci - 15 až 798 eur, mimo obce - 30 až 798 eur
  • nedovolené predchádzanie - 249 eur
  • porušenie zákazu otáčania alebo cúvania - 99 eur
  • prejazd cez železničné priecestie, nezastavenie na "stopke" a prejazd na červenú - 300 eur
  • prekročenie maximálnej prípustnej hmotnosti vozidla - až do výšky 798 eur

Ako motivácia riešiť vec v rámci inštitútu objektívnej zodpovednosti bude držiteľovi vozidla umožnené zaplatiť len 2/3 z celkovej výšky pokuty uloženej v rozkaze, ak tak vykoná do 15 dní odo dňa jeho doručenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu