Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Od 1. júla je voľný vstup do vojenských lesov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Vstup do vojenských lesov, ktoré sa nachádzajú na území vojenských obvodov Záhorie a Valaškovce, je od 1. júla voľný. Občania už na vstup nepotrebujú povolenie. Musia však dodržiavať povinnosti a rešpektovať pravidlá, ktoré im z novely zákona o vojenských obvodoch vyplývajú.

"Rezort obrany nezodpovedá za poškodenie zdravia, alebo inú škodu, ktorá by občanom mohla vzniknúť v dôsledku nerešpektovania zákazov ustanovených v tomto zákone," informoval tlačový odbor rezortu obrany. Ministerstvo obrany zároveň upozorňuje verejnosť, že vojenské lesy nie sú typickou turistickou oblasťou, ale vzhľadom na možný výskyt munície sú oblasťou so zvýšeným bezpečnostným rizikom.

Aj po zmene zákona naďalej platí, že vstup do vojenských obvodov je zakázaný v čase, keď na jeho území prebiehajú vojenské cvičenia. Informáciu o tom, či takéto cvičenia prebiehajú, alebo platí zákaz vstupu do obvodov z iných dôvodov, ktoré vymedzuje zákon, si je každý občan povinný zistiť sám. Osobne alebo telefonicky sa môže informovať na obecnom úrade obcí susediacich s územím vojenského obvodu. Tieto informácie budú tiež zverejnené na úradných tabuliach týchto obcí a webovej stránke ministerstva obrany www.mosr.sk. V prípade nerešpektovania zákazu vstupu hrozí občanom pokuta do 500 eur.

Verejnosť je ďalej povinná poslúchnuť pokyny, ktoré vyplývajú z tabúľ, dopravných značiek, dopravných zariadení alebo piktogramov rozmiestnených na území vojenského obvodu. Všetci návštevníci vojenských obvodov sú zároveň naďalej povinní rešpektovať aj pokyny osôb, ktoré zabezpečujú poriadok a bezpečnosť na území vojenského obvodu.

Na území vojenských obvodov sa osoby nesmú zdržiavať dlhšie ako 24 hodín. Občania zároveň musia dodržiavať všetky zákazy, ktoré z novely zákona vyplývajú. Zakázané je napríklad manipulovať s nájdenými zbraňami, strelivom, výbušninami alebo ich časťami, vstupovať do uzavretých alebo ohradených častí vojenského obvodu a objektov obrannej infraštruktúry, zhotovovať nákresy, plány, fotografické zábery alebo filmové zábery objektov obrannej infraštruktúry, alebo vykonávať činnosti, v dôsledku ktorých by vo vojenskom obvode vznikla škoda na majetku štátu, alebo došlo k obmedzeniu alebo zabráneniu plnenia úloh obrany a bezpečnosti štátu. "V prípade vzniku škody je občan povinný uhradiť ju v zmysle Občianskeho zákonníka," dodal tlačový odbor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu