Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Luníku IX zbúrajú ďalší zdevastovaný blok: Neplatiči nové byty nedostanú!

Bytové domy na košickom Luníku IX sú v žalostnom stave
Bytové domy na košickom Luníku IX sú v žalostnom stave

KOŠICE – Domy v havarijnom stave a narušená statika. Tak za niekoľko rokov zničili niektorí neprispôsobiví občania na sídlisku Lunik IX svoje bloky. Kompetentní v meste si povedali dosť, a tak najviac zničený bytový dom na Hrebendovej 14 a 16 zbúrajú.

„Bytový dom je v neustále zhoršujúcom sa havarijnom stave a podľa statického posudku vyžaduje asanáciu. Je to stav, v ktorom sú priamo ohrozené životy ľudí, pohybujúcich sa v objekte a jeho blízkosti.   Prípadná rekonštrukcia by bola nákladnejšia ako nová výstavba. Celkovo sa v tomto objekte nachádza 30 bytov, v ktorých žije 225 ľudí. Iba dvaja nájomcovia majú platnú nájomnú zmluvu a ostatní v bytovom dome sú neplatiči bez platných nájomných zmlúv.  Mesto nemá povinnosť zabezpečenia náhradného ubytovanie voči ľuďom, ktorí vedome porušujú zákon a nerešpektujú právne predpisy,“ dozvedeli sme sa z košického magistrátu.

Asanácia bude v najbližších týždňoch, pravdepodobne ešte pred prázdninami. Mesto tvrdí, že nájomné byty budú dostávať iba tí, ktorí sú ochotní a schopní platiť. Nikto z neplatičov nie je bez prostriedkov, minimálne poberajú sociálne dávky,  preto si majú  v prvom rade hradiť náklady na bývanie, tak ako to ukladá zákon SR. V opačnom prípade nemajú nárok na žiadne bytové náhrady, maximálne sa im dočasne zabezpečí núdzové ubytovanie. Zároveň považujeme za neprípustné demolovanie majetku mesta neprispôsobivými občanmi, čo je v prípade bytových domov na Luníku IX opakujúci sa jav,“ vysvetľuje Linda Šnajdarová z komunikačného oddelenia mesta Košice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu